Ekonomija

URA: Aerodromi i Agencija kriju dokumenta i informacije o bezbjednosti vazdušnog saobraćaja

Foto: Facebook Aerodromi Crne Gore

Građanski pokret URA predao je jutros žalbe Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama protiv Aerodroma Crne Gore i Agencije za civilno vazduhoplovstvo, saopštili su iz ove partije.

URA se 24. aprila ove godine obratila Aerodromima Crne Gore i Agenciji za civilno vazduhoplovstvo sa zahtjevima da im pomenute institucije dostave informacije i dokumenta o pitanjima vezanim za bezbjednost i sigurnost vazdušnog saobraćaja odnosno za stanje poletno-sletne staze Aerodroma Tivat i tada su od Agencije tražili 10, a od Aerodroma Crne Gore 22 informacije i dokumenta.

“Aerodromi Crne Gore nisu donijeli i dostavili Rješenja URI na njihov zahtjev u roku propisanim članom 31 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dok je Agencija za civilno vazduhoplovstvo dostavila dva od traženih 10 informacija pozivajući se na tajnost podataka. Iz URE su podsjetili Agenciju da član 17 Zakona o slobodnom pristupu informacijama precizira preovlađujući javni interes za objelodanjivanje informacije ili njenog dijela posebno kada tražana informacija ili dokument sadrži podatke koji osnovano ukazuju na: nepoštovanje propisa, nezakonito koriščenje javnih sredstava, zloupotrebu ovlašćenja u vršenju javne funkcije, sumnju da je izvršeno krivično djelo, ugrožavanje javne bezbjednosti i života”, poručuju oni.

URA u žalbama, koje potpisuje izvršni direktor Zoran Mikić, predlaže da Agencija za zaštitu ličnih podataka sprovrede postupak i naloži Aerodromima Crne Gore i Agenciji za civilno vazduholovstvo da donesu adekvatna Rješenja i omoguće pristup informacijama i dokumentima u skladu sa odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

U GP URA naglašavaju da ih ne čudi netransparentno i neprofesionalno djelovanje rukovodstva Aerodroma Crne Gore i njihovi pokušaji da zajedno sa Agencijom za civilno vazduhuplovstvo informacije i dokumenta koji su od preovlađujućeg javnog interesa sakriju od očiju javnosti.

Iz GP URA podsjećaju da je za katastrofalno stanje piste na Aerodromu Tivat javnost je saznala kada je URA objelodanila zvaničan dokument Agencije – Izvještaj sa pregleda fizičkih karakteristika na Aerodromu Tivat ali i brojna druga dokumenta i dokaze.

Navode i da “ovo nije pitanje afera ili političkih prepucavanja”.

“Ovo je pitanje bezbjednosti i sigurnosti vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori. Sigurnost i životi putnika i zaposlenih na našim aerodromima moraju nam svima biti prioritet. Željeznička nesrećna na Bioču i “Voz neprebola” trebale su da budu opomena za državu i za ministarstvo saobraćaja, ali i za sve institucije i pojedince zadužene za bezbjednost saobraćaja. Crnoj Gori ne treba nakon Voza neprebola i avion neprebola”, kažu u GP URA.

Najavljuju da će narednih dana objelodaniti nove dokaze i dopuniti krivičnu prijavu koju su ranije podnijeli protiv direktora Aerodroma Crne Gore Danila Orlandića i da neće odustati dok se ne preduzmu potrebne radnje da se sprovede temeljna rekonstrukcija poletno sletne staze Aerodroma Tivat.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
KLMMojsijeTrla baba lanPravnikDrač PG
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KLM
Gost
KLM

Pijani piloti vozaju avione pa vi vidjite

Mojsije
Gost
Mojsije

Opet URA u prazno.Kapo se bavi Evropskim pitanjima.

Trla baba lan
Gost
Trla baba lan

Igraju se momčići iz URAe saopštenjima za javnost svaki bogovetni dan.

Pravnik
Gost
Pravnik

Pa ako ste podnijeli žalbu , zašto ne sačekate da nadležni organ odluči po njoj ,nego komentarišete pred javnošću rješenje. To je klasična zloupotreba i neka vrsta političkog pritiska.

Drač PG
Gost
Drač PG

Kakvo neprimjereno i degutantno upotrebljavanje željezničke nesreće na Bioču , sračunato da se ostvare neki politički poeni. Zaista iskreno mislim da URA treba da se zadrži na analizi problema plastičnih kesa.

Send this to a friend