Ekonomija

URA: Bahaćenju funkcionera nema kraja, Vladinim kreditom grade zgradu

Crnu Goru ovih dana potresa još jedna afera, a tiče se nepravedno dodijeljenih stanova ili kredita za stanove po povlašćenim uslovima privilegovanim pojedincima i državnim funkcionerima. Zabrinjava činjenica da još uvijek nema ni moralne, ni političke odgovornosti kao ni reakcije nadležnih institucija, istakao je Filip Adžić, potpredsjednik URE.

Adžić je na današnjoj pres konferenciji predstavio podatke do kojih je došao istraživački tim URE koji je analizom dodijeljenih stanova i kredita, kao i imovinskih kartona funkcionera došao do podatka da je oko 95 odsto kredita i stanova dodijeljeno funkcionerima koji su imali riješeno stambeno pitanje ili su već dobijali ovakvu vrstu pomoći, te stoga ni na koji način nijesu smjeli biti korisnici ovih beneficija.

Imajući u vidu ovaj podatak, Adžić je javno upitao predstavnike vlasti.

“Da li osjećaju trunku odgovornosti što zbog ovakve politike mladi ljudi svoju budućnost ne vide u Crnoj Gori, što svake godine odlazi najškolovaniji i najstručniji kadar? Da li ih je sramota da izađu pred doktore, profesore, zaposlene u javnom sektoru ili sve ostale poštene radnike ili penzionere koji nemaju riješeno stambeno pitanje ili su kreditno zarobljeni na period od 20 ili 25 godina po tržišnim cijenama”, pitao je on.

Kako navode u URI, oni danas žele da upoznaju javnost sa jednim od najdrastičnih primjera zloupotrebe prilikom dodjele pomenutih sredstava”.

”Šef kabineta premijera Dragoljub Bulatović i njegova supruga sekretarka u Ministarstvu sporta dobili su kredite po povlašćenim uslovima u vrijednosti od 20.000 eura i 35.000 eura sa mjesečnim ratama od 35,35 eura iako su u trenutku dobijanja kredita imali riješeno stambeno pitanje i to u vidu kuće u Podgorici od 128m² na placu od 700m² i stana od 42m². Činjenca da imaju kuću od 128m² i stan od 42m² jednostavno je zanemarena. Takođe bih istakao da su u trenutku dobijanja drugog kredita godišnja prijavljena  primanja supružnika iznosila 45.700 eura, što je pojedinačno gotovo četri puta više od prosječne zarade, odnosno njihova ukupna mjesečna primanja iznose preko 3.800 eura, a mjesečna rata za dva kredita 71 eura”, ukazao je Adžić.

Prema njegovim riječima, specifičnost ovog slučaja ogleda se i u tome što se vrijeme dobijanja kredita savršeno poklapa sa periodom kupovine placa i izgradnjom luksuzne manje zgrade u njihovom vlasništvu.

“Dakle, umjesto rješavanja stambenog pitanja novac od kredita po povlašćenim uslovima koji plaćaju poreski obveznici tj građani iskorišćen je za izgradnju zgrade, i to u Kolašinu, u kojoj će po svemu sudeći biti stanovi za prodaju ili izdavanje”, pojasnio je Adžić.

On je na presu pokazao fotografije kuće, list nepokretnosti i izvode iz imovinskih kartona koji nedvosmisleno ukazuju da su Bulatovići kredite koji su dobili od vlade iskoristili za kupovinu placa i izgradnju luksuzne višespratnice u Kolašinu.

”Ovo je samo jedan primjer na koji način se zloupotrebljava novac građana i kako se gaze sve ljudske i moralne vrijednosti, krši Zakon i Ustav Crne Gore koji jasno kaže u svom prvom članu da je Crna Gora država socijalne pravde. Zbog ovakve neodgovorne politike i zloupotreba od strane vladajuće elite Crnu Goru je od 2006 godine napustilo 60000 ljudi, dok polovina mladih želi da napusti zemlju”, istakao je Adžić.

On je na kraju pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije da preispita sve funkcionere i da odgovor javnosti kako je moguće da ćute i ništa ne preduzimaju iako se jasno vidi da pojedini funkcioneri nijesu prijavili kuće, stanove, kredite kao ni imovinu i prihode članova domaćinstva u svojim imovinskim kartonima što su po zakonu morali da prijave.

”Kao odgovornan politički subjekt URA će nastaviti sa raskrinkavanjem svih zloupotreba i zahtijevaćemo hitnu reakciju nadležnih i procesuiranje onih koji zloupotrebljavaju svoje pozicije. Podnosićemo prijave protiv svih koji krše Zakon i na neadekvatan način troše novac građana. Jer naša misija je oslobađanje Crne Gore od pohlepne kaste kojoj nikad nije dosta i stvaranje odgvornog društva,  jednakih šansi za sve”, poručio je Adžić.

S.Đ.

15

avatar
1000
10
5
0
 
13
@ govedoGRAĐANINMikiRafamakafon...
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GRAĐANIN
Gost
GRAĐANIN

K A D J E D O S T A ? !

Miki
Gost
Miki

Kakva se to zgrada moze napraviti za 55.000? Kakvi su ovi prodavači magle.

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Bruka i sramota sto se cini! Ispasce na kraju, da ovi iz opozicije malo laju i na tome sva prica zavrsava.
Ajmo sad o Vladu G., da cetnici ne ponesu more na Ravnu Goru.

...
Gost
...

Dosta više! Ne date patrijotama da skubu državu za koju su glasali, ne date zaslužnim lopovima da im država i dalje vraće PDV koji nijesu uplatili, ne date Velikim Crnogorcima da valorizuju i prihvatizuju sve što nije za nebo svezano! A ove što iznose u javnost šeme i sisteme pod hitno u Spuž pa neka tamo slikavaju. Ugrožavaju ljudima privatnost,… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

To je Cg ovo treba prevesti na Engleski, Francuski, Njemački i druge jezike i poslati medijima po EU i čitavom svijetu da vide koga primaju u članstvo EU i da turisti znaju ko je Cg u koju dolaze

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Jok, ne znaju oni to. To im je nagrada od istih sta ti je?!

Govedo izRasove
Gost
Govedo izRasove

Dosta više! Ne date patrijotama da skubu državu za koju su glasali, ne date zaslužnim lopovima da im država i dalje vraće PDV koji nijesu uplatili, ne date Velikim Crnogorcima da valorizuju i prihvatizuju sve što nije za nebo svezano! A ove što iznose u javnost šeme i sisteme pod hitno u Spuž pa neka tamo slikavaju. Ugrožavaju ljudima privatnost,… Više »

@ govedo
Gost
@ govedo

i jesi evo zivim u USA 20 godina i glasam konzervativce kakve to privilegije da ocekujem…Ko su patriote Crne Gore oni te pljuju po Srbstvu e bijedo ljudska

Petrovac
Gost
Petrovac

U vrijeme poštenih privatizacija po primorju prodati su hoteli po cijenama manjim nego ovi stanovi po m2.
URA nikad ovo ne spominje ?

P Impek
Gost
P Impek

Zasto ovo je moze da se lajkuje?
Šta je s hotelima?

majski
Gost
majski

Vratite pare koje uzimate iz Skupštine za nerad besposličari!

.....
Gost
.....

Kako te sramota nije, pa od samog sebe ako ne od drugoga ! Trazi njima da vrate plate, ako mislis da treba, ali trazi onda I ovim nezasitim luperdama da vrate sto su pokrali ! Zbog penzionera koji zive od 150 e, zbog djece I mladih koji ne vide buducnost zbog ovih stetocina

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Evo smo voljni vise nas da vratimo tu sicu. Pod uslovom, da ovi tvoji vrate, sve sto su pokrali za 30god!

Velimir1966
Gost
Velimir1966

Da li osjećaju trunku SRAMA?
STIDA?
MORALNE ODGOVORNOSTI?
POLITICKE ODGOVORNOSTI?

Morpheus
Gost
Morpheus

Ovo ni u filmovima Zivka Nikolica nema! Nezasiti i objesni

Send this to a friend