Ekonomija

URA: Dječji dodatak da imaju sva djeca do 15. godine

Građanski pokret URA

Uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu Crne Gore do navršene 15 godine života, značilo bi ogroman korak naprijed u demografskim i populacionim mjerama za državu, ali i za izgradnju ustavne odrednice da je Crna Gora zemlja socijalne pravde, poručili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Oni su podsjetili da su i ranije, ovakvu inicijativu predavali Skupštini Crne Gore, koja je dala zeleno svijetlo, da bi Vlada to kasnije odbijala.

“Uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu u Crnoj Gori treba da bude karakteristika napredne i moderne evropske države okrenute socijalnoj pravdi i jednakosti. To je pravo koje je postojalo, oduzeto je i mi se sada zalažemo da to pravo vratimo. Zalažemo se i da ukinemo ograničenje o broju djece u porodici koja mogu primati dječji dodatak”, naglasili su iz URE.

U tom pokretu su naglasili i da bi bilo dobro da se postojeće naknade za djecu koja sada imaju pravo na dječji dodatak uvećaju za 50 odsto.

“Smatramo da je visina trenutnog dodatka za djecu koja su korisnici materijalnog obezbjeđenja i koja su bez roditelja ili primaoci lične invalidnine, neprihvatljiv i govori o nebrizi države. Naše ranije procjene ukazuju da bi za povećanje trenutnih dodataka za 50 odsto bilo potrebno tri miliona eura godišnje dok bi za uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu u Crnoj Gori do navršene 15. godine državu koštalo oko 16,5 miliona eura. Taj novac nije enormno veliki i on bi mogao da se obezbijedi iz nenaplaćenog poreza ili racionalnom preraspodjelom sredstava”, ukazuju u URI.

U toj partiji vjeruju i da će, ukoliko se ne bude borilo za buduće generacije, negativni prirodni priraštaj nastaviti da raste i Crna Gora će postati sve manje država mladih, a sve više država starih ljudi.

“Ovaj prijedlog sigurno nije rješenje koji će to stopirati i promijeniti potpuno, ali sigurno jeste doprinos da se zaokrene ta politika i koncentrišemo se na generacije koje dolaze. Ovo je pitanje odgovornog odnosa prema budućnosti ove zemlje”, zaključuju u URI.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Haris
Gost
Haris

Dajte vi roditeljima koji ne rade po 2.000,oo€ kao 39 parazita što uzima svakog mjeseca, lahko ćemo za dodatak.

Lipovo
Gost
Lipovo

Kako nam djeca (sa završenim fakultetima) i dalje ne rade, produžimo im primanje DD do navršene 40 godine zzivota. Taman cce se ,,sresti,, sa DD svoje djece.

Bnjj
Gost
Bnjj

Dečji dodatak do 18god

Beg cicija
Gost
Beg cicija

Zašto samo do 15 godina?! Ostvarimo crnogorski san i dajmo dječji dodatak svima do 85. godine!

Ja toliko
Gost
Ja toliko

Aooo, pazi im cake! Djeca su i do 18. Djeca siromssnih i bogatih…
A neka ti ta predizborna rabota, tebi je lako – ne radis a uzimas debelu platu…Pusti ti nerealne planove.

Send this to a friend