Ekonomija

URA Mariću: Demantujete sami sebe, dokumentacija spremna i za vas

Građanski pokret URA poručio je direktoru Aerodroma Tivat Radovanu Mariću da su podaci koje je ova partija o brojnim oštećenjima piste na tom aerodromu tačni.

Oni su reagovali na Marićevo saopštenje u kom je istakao da je Agencija za civilno vazduhoplovstvo napravila vanredni pregled poletno-sletne staze i da inspektori konstatovali su da u oštećenjima evidentiranim na pisti u maju prošle godine, u međuvremenu nije došlo do nikakve progresije.

“Umjesto odgovora na pitanje šta se uradilo da se saniraju oštećenja i nepravilnosti iz Izvještaja ACV-a Marić se služi jeftinom demagogijom. Kao neko kome je vazduhoplovstvo profesija, žao nam je da je između političkog militarizma i beneficija, odlučio da zanemari struku. Zbog toga će najvjerovatnije i krivično odgovarati sa direktorom Aerodroma danilom Orlandićem”, ističu u URI.

Navode da je za Marića bolje da se nije ni oglašavao jer je ovako samo demantovao sebe. Kako navode u URI spremaju i dokumentaciju za krivičnu prijavu za direktora aerodroma Tivat.

“Paradoksalno, kontradiktorno, smiješno i neozbiljno izgledaju izjave Marića i Orlandića koji kažu da je sve u redu, da bezbjednost nije ugrožena, a onda i sami priznaju da oštećenja postoje, ali da se nisu proširila. Umjesto da se pohvali informacijom da su sanirali oštećenja Marić se pred crnogorskom javnošću hvali da se oštećenja nisu proširila u odnosu na maj 2018. godine. Imajući u vidu da se radi o bezbjednosti vazdušnog saobraćaja ovakvu Marićevu izjavu možemo svrstati u rubriku ‘vjerovali ili ne’“, navode u URI.

Ukazuju da Marić isto kao i Orlandić navodi da su promjene na pisti uočili i oni sami, ali da nijesu do sada ništa učinili povodom toga i da se i dalje administrativno pripremaju za sanaciju.

Iz URE mu zbog toga postavljaju sljedeće pitanje: „Ako je za sanaciju oštećenja i otklanjanje nepravilnosti iz Izvještaja ACV-a potrebno samo desetak noći zbog čega to nijeste uradili u prethodnih 390 dana koliko je prošlo od kad je Agencija dostavila svoj nalaz?“

“Marić, isto kao i Danilo Orlandić, očigledno ne razumije da on nema problem sa Građanskim pokretom URA već sa Izvještajem zvanične državne institucije – Agencije za civilno vazduhoplovstvo. U tom izvještaju g-dine Marić, prije više od godinu dana upravo za “touch down” zonu prema pragu piste 32. navodi se sljedeće sljedeće: Kako oštećenja i pukotine na površini PSS mogu negativno da utiču na sigurnost operacija vazduhoplova prilikom korišćenja PSS, od operatera Aerodroma Tivat je zatraženo sprovođenje aktivnosti po osnovu saniranja pukotina/oštećenja na zastoru kolovozne konstrukcije. Oštećenja u zoni tačke dodira za prag 32 PSS je neophodno na odgovarajući način sanirati u što kraćem roku, budući da mogu direktno uticati na sigurno slijetanje vazduhoplova i njegovo manevrisanje po PSS Aerodroma Tivat”, ukazuju u URI.

“Dakle, Agencija je prije godinu dana tražila da se oštećenja saniraju u što kraćem roku, a mi dobijamo potvrde od direktora Orlandića i Marića da iste do danas nisu sanirane uprkos inspekcijskom nalazu, kaznama i opomenama od Agencije. Umjesto odgovora zbog čega to nije urađeno direktor Marić se hvali nekim statističkim podacima”, navode oni.

Iz URE ponavljaju da su dokument objelodanili jer imaju odgovornost kao politički subjekt i da su zabrinuti za bezbjednost i živote putnika i zaposlenih na Aerodromu Tivat.

“Ne želimo ni da pomislimo kakve posljedice bile ukoliko bi bilo koji avion izletio sa piste (PSS). Zbog toga još jednom pozivamo javno Dragana Đurovića direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo da pod punom profesionalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću izađe i kaže da li su ugroženi bezbjednost vazdušnog saobraćaja i sigurno slijetanje na PSS Aerodroma Tivat”, poručuju oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ormar Nohodzaj
Gost
Ormar Nohodzaj

Seljaci ce nas sve pobit iz neznanja i nestrucnosti.

Glas
Gost
Glas

STIŽU IZBORI PA DAKO ĆAPITE DVA GLASA NA OVE GLUPOSTI ŠTO ISPISASTE. SVAKO IOLE NORMALAN I PISMEN OVO KAD PROČITA VIDI DA STE PUKI POPULISTI.

Zbunjen
Gost
Zbunjen

Samo mi je nejasno što demantuju ovi izjavu čovjeka koji je stručno objadnio javnosti o čemu se radi. Ili ova URA svako malo ponekog demantuje čisto da su bar aktivni u medijima kad im u stranačke prostorije ne ulazi niko pa čisto da se razgovore

Zabrinuti
Gost
Zabrinuti

Je li istina da se prevrnuo svaki avion kad je sletio na Tivat?

neko iz mase
Gost
neko iz mase

Ovo je stvarno skandal. Čovjek ne demantuje da ima oštećenja.

Dejan
Gost
Dejan

Blago vama mozda i 2 glasa da dobijete

Send this to a friend