Ekonomija

URA: Novčana pomoć EU olakšaće ekonomsku krizu i u Crnoj Gori

Ilustracija

Pomoć Evropske unije (EU) u vidu devet milijardi eura koje planira da investira u Zapadni Balkan, značajno će pomoći i ekonomskim prilikama u Crnoj Gori, ocjenjuju iz Građanaskog pokreta URA.

Kažu da će taj novac biti uložen u velike projekte na polju saobraćaja, energetike, kao i zelene i digitalne tranzicije.

“Evropska komisija predstavila je ekonomsko-investicijski plan za zemlje Zapadnog Balkana, koji predviđa do devet milijardi eura pomoći za sljedeće sedmogodišnje razdoblje. Plan predviđa deset glavnih inicijativa za ulaganje u glavne putne i željezničke veze u regiji, obnovljive izvore energije i prelaz sa uglja, obnovu javnih i privatnih zgrada radi povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisija stakleničkih plinova, kao i infrastrukturu za upravljanje otpadom i otpadnim vodama”, kazali su iz URE.

Napominju da se, između ostalog, jedna od tih deset investicionih inicijativa odnosi na dovršetak putne povezanosti od Hrvatske do Grčke, odnosno plavi auto-put preko Crne Gore i Albanije.

“Među deset prioritetnih inicijativa je i obnova pruge Beograd – Bar, povezivanje Sarajeva i Podgorice, kao i izgradnja hidrocentrala u Crnoj Gori. Novcem Evropske unije finansiraće se i izgradnja centra za zbrinjavanje otpada”, navode iz URE.

Ističu da će buduća ekonomska saradnja sa Evropskom unijom učvrstiti veze Crne Gore sa evropskom zajednicom.

“Evropa je i sa ovim paketom pomoći pokazala da je jedan od najvećih partnera Crne Gore, kao i da je buduće članstvo u Evropsku uniju naš neupitan spoljno-politički cilj. Ovo je prilika da putem evropskih integracija krenemo još snažnije”, navode oni.

Osvrnuli su se i na primjer susjeda iz regiona, Hrvatske, koja će se, uz pomoć Evropske unije, u narednom periodu lakše oporavljati od ekonomske krize izazvane pandemijom virusa COVID19.

“Evropska komisija je još u maju ove godine predstavila plan pod nazivom EU sljedeće generacije, koji ima planiranih 750 milijardi eura podrške članicama. Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od 10 milijardi eura, od čega su 7,3 milijarde bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući krediti. Krediti će biti povoljniji, jer se odobravaju na nivou cijele EU, a ne za svaku državu pojedinačno, dok je vremenski period važenja ovih mjera četiri godine. To je samo još jedan od dokaza koliko je dobro biti članica Evropske unije u kriznim situacijama poput ove sadašnje”, navode iz ove partije.

Kako kažu, predstoji težak period, za čije će prevazilaženje biti potrebno pregalaštvo svih subjekata u društvu.

“To je jedini način da što bezbolnije izađemo iz krize”, zaključuju iz URE.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jolanda
Gost
Jolanda

Cus, izgradnja hidrocentrala? Pa kako to URA da promo vise kada su zeleni? Pa to ce da unisti ribice i viline konjice i puzeve i leptire! Ali, kada to dodje od Evropske Unije, to je super! Kada neko drugi to predlozi, unistimo ga! Licemjeri i neznaveni umisljenci! Univerzalne neznalice

Nije nego
Gost
Nije nego

Evo ih novi dežurni ljubitelji EU skuta. Čak i mnogo više nego DPS.

Baba vanga
Gost
Baba vanga

Već najavljuju dugove ovi veliki experti za zaduživanje

Med.
Gost
Med.

gledajte to kad se ovi razduze jer ce i to opuvati

Daki
Gost
Daki

Kakve su to bajke. Sad cemo prvo smanjenje plata pa otpuštanje.

Send this to a friend