Ekonomija

URA: Obranićemo i Rečinsku rijeku, građanima ćemo osim na terenu, pomoći i institucionalno

Ponovo ćemo stati u odbranu rijeka, ovaj put Rečinske rijeke, na kojoj problem sa izgradnjom mHE još uvijek nije riješen i koja je danas, protiv volje mještana, nastavljena. Ovim putem pozivamo Ministarstvo kapitalnih investicija na čijem je čelu Mladen Bojanić, da se u ovo pitanje uključi aktivnije i da spriječi dalje radove na toj rijeci, saopštili su iz Građanskog pokreta URA povodom nastavka radova na izgradnji mHE na Rečinskoj rijeci kod Kolašina.

<<<Mještani pokušavaju da spriječe nastavak radova na mHE Skrbuša<<<

Kako su podsjetili iz te partije, izgradnja mHE na toj rijeci prekinuta je krajem novembra prošle godine, kada su mještani i aktivisti hapšeni zbog blokiranja radova.

“Nećemo dozvoliti da se nastavi sa istom praksom kojoj smo se, zajedno sa svim drugim činiocima društva, građanima i ekološkim aktivistima, uspješno suprotstavljali. Činjenica je da još uvijek nismo uspjeli da zabranimo gradnju mHE na svim rijekama u Crnoj Gori, zbog velikih pravnih poteškoća pri raskidanju ugovora sa koncesionarima, koje idu na uštrb ionako praznog državnog budžeta, ali ćemo svoju borbu za ekološku Crnu Goru odlučno nastaviti i na kraju odbraniti i posljednju crnogorsku rijeku”, navode iz URE.

Iz URE su još istakli da mještani neće opet morati tijelima da brane Rečinsku rijeku kako bi spriječili koncesionare i izvođače radova.

“Ovim putem im poručujemo da ćemo im u toj borbi, osim na terenu, nastaviti pomagati i institucionalno, na državnom nivou kako bismo osigurali potpun raskid ugovora sa ljudima koji se povezuju sa predsjednikovim sinom Blažom Đukanovićem, a koji još uvijek pokušavaju da sprovedu u djelo namjeru da rijeke stave u cijev. U tome sigurno neće uspjeti”, zaključuju iz URE.

Send this to a friend