Ekonomija

URA podnijela krivičnu prijavu protiv Orlandića

Kao što su najavili na prethodnoj pres konferenciji, Građanski pokret URA nastavio je da se bavi i istražuje stanje piste na aerodromu Tivat, te su danas predstavili fotografije oštećenja piste i krivičnu prijavu koju su podnijeli protiv direktora Aerodroma Crne Gore Danila Orlandića iz Socijaldemokrata (SD).

“Kao što možete vidjeti na fotografijama jasno se uočavaju brojne pukotine na raznim djelovima piste aerodroma. Osim toga na fotografijama se primjećuju i tragovi na površini kolovozne konstrukcije koji ukazuju na bubrenje tla. Takođe je vidna i pojava kružnih pukotina nastalih zbog izrazitog prisustva vode. Posebno je zabrinjavajuće ono što smo čuli od Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a to je da nisu preduzete adekvatne mjere i radnje da se saniraju oštećenja i isprave nepravilnosti zbog čega je Agencije izrekla Aerodromima Crne Gore nekoliko novčanih kazni“, kazao je izvršni direktor stranke Zoran Mikić.

<<<URA: Državna agencija potvrdila naše navode, Orlandić dovodi putnike u opasnost<<<

On je istakao i da je URA kao odgovoran politički subjekt najavila da će insistirati na odgovornosti onih koji su doveli u pitanje bezbjednost putnika, zaposlenih u aerodromu Tivat i zaposlenih u avio-kompanijama, a koji su uz to i ugrozili imidž Crne Gore kao turističke destinacije.

“Koristim ovu priliku da vas obavijestim da smo danas podnijeli krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Danila Orlandića. Prijavu smo podnijeli zbog osnovane sumnje da je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore počinio krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz Krivičnog zakonika Crne Gore i to: Iz člana 341. Ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja; Iz člana 342.Ugrožavanje bezbjednosti vazdušnog ili pomorskog saobraćaja ili nepokretne platforme;  Iz člana 346. Nesavjesno vršenje nadzora nad javnim saobraćajem;  kao i da je počinio krivična djela protiv službene dužnosti, a u sticaju sa krivičnim djelom izčlana 417. Nesavjestan rad u službi “, istakao je Mikić.

<<<Orlandić demantovao URA-e: Sigurnost vazdušnog saobraćaja nije ugrožena, podnijećemo krivične prijave<<<

On je naglasio i da su uz sve priložili i dokazni materijal iz kojeg se zaključuje da je ugrožena bezbjednost putnika, zaposlenih na Aerodromu Tivat i zaposlenih u avio-kompanjama kao i da je drastično ugrožena bezbjednost vazdušnog saobraćaja.

“Imajući u vidu da je prijavljeni ostvario sve elemente bića krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret očekujemo da dalje nadležno tužilaštvo obavi svoj dio posla”, ukazao je Mikić.

Potpredsjednik stranke Filip Adžić je upoznao javnost da je URA juče predala dva zahtjeva za slobodan pristup informacijama i to Agenciji za civilno vazduhoplovstvo i Aerodromima Crne Gore.

“Između ostalog tražili smo plan korektivnih mjera Aerodroma Crne Gore koji su bili dužni da naprave shodno Izvještaju ACV; informacije o mjerama i radnjama koje su Aerodromi i Agencija preduzeli da se otklone nepravilnosti evidentirane u gore pomenutom Izvještaju; novčane kazne koje je ACV izrekla javnom preduzeću Aerodromi Crne Gore za neuspunjavanje po osnovu naloga koje je izrekao inspektor Agencije, informacije i dokumenta koji govore o stanju PSS Aerodroma Tivat, informaciju kada je poslednji put vršena obnova horizontalne signalizacije na platformi Aeordroma Tivat; Informacije da li je urađen plan generalne rekonstrukcije PSS Aerodroma Tivat i brojna druga dokumenta”, naglasio je Adžić.

On je i direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Dragan Đurovića, pitao da li  pod punom moralnom, krivičnom i profesionalnom odgovornošću može garantovati da je bezbjedno slijetanje i vazdušni saobraćaj na Aerodromu Tivat.

“Tužno je, neodgovorno i nedopustivo u kakvom stanju se nalaze aerodromi kao jedan od ključnih državnih resursa. Ne želimo ni da pomislimo kakve bi bile posljedice za imidž Crne Gore kao turističke destinacije ukoliko bi bilo koji avion izletio sa piste. Ono što je još gore i strašnije od gubitka imidža jeste gubitak ljudskih života zbog nečije neodgovornosti i nemara. Zbog toga naglašavamo da temeljna rekonstrukcija i sanacija piste – poletno sletne staze aerodroma Tivat mora biti jedan od prioriteta kako bi se spriječile potencijalno opasne posljedice i obezbijedila sigurnost avio saobraćaja“, zaključio je Adžić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brat
Gost
Brat

URA plagira MANS, izgleda. Sad se oćekuje da će ih MANS tuži za plagijat. Ali možda su podizvođači MANS-a?! Ko će to znati? Nvo sektor u CG je potpuno netransparentan i pati od nepotizma. Slične su i partijice našeg političkog sektora.

Kontraš
Gost
Kontraš

Ko garantuje da je ovo pista? Ovo je slikano i obrađeno kao da je deponija. Niđe u pozadini da se vidi makar aerodromska zgrada, ili toranj pošto je visočiji, nego nekakav nasip ili ko zna šta. Mogao je taj što je slikao da uhvati u pozadini objekte, ali je pitanje da li je želio ili da li ih je uopšte… Više »

Haris
Gost
Haris

Iz kojeg je vijeka ova fotigrafija 😂😂😂😂😂😂😂😂

@haris
Gost
@haris

Iz najgoreg za građane Crne Gore.

Potop
Gost
Potop

A URA čuda radi. Broji slomljene ploče po cetinjskome korzu, rupe po asfaltiranim pistama.
A dignite pogled jadni ne bili. Pa pogledajte malo gore. Put Lovćena. Da to uradite ne bi održavali DF na vlast u nekolike opštine gdje se velikosrpsko orgijanje odvija.
Ili se zaposlite u Lovćenput pa preasfaltirajte sve živo.
Taman vam je to domet…

Ana
Gost
Ana

Ovaj Adzic strucnjak za aerodrome 😂😂😂,A je li ovo moguce ali to je kad gradjani buraju klovna dobiju Cirkus

skaljarac
Gost
skaljarac

Ubise nas ovi iz SD-a i DPS-a… Unistili su sve zivo.

Send this to a friend