Ekonomija

Uručene nagrade PKCG: Stvoriti nova radna mjesta uz olakšice i podsticaje

Problem i misija svih subjekata crnogorskog društva je da se stvore nova radna mjesta, uz obezbijeđivanje podsticaja i olakšica, posebno u preduzetništvu, na sjeveru i porodičnom biznisu, ocijenio je predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

On je kazao da je zadatak da svi žive bolje imajući mogućnost da rade.

„Crna Gora to može i očekujem da će ova i naredne biti godine boljeg ekonomskog ambijenta sa više posla i obaveze svih da ga podstaknu i obezbijede da ljudi rade“, rekao je Vujanović na dodjeli godišnjih nagrada Privredne komore (PKCG) u Vili Gorica.

Nagradu za uspješno poslovanje dobio je Centar za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice, za društvenu odgovornost Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca iz Bijele, za inovativnost Business Inteligence Consulting iz Podgorice, a za unaprijeđenje menadžmenta direktor Javne ustanove Lovćen Bečići, Sreten Mrvaljević.

Vujanović, koji je uručio dobitnicima nagrade, ocijenio je da je u njima javno priznanje uspješnog djelovanja i podstrek da nastave tako i budu dobar primjer koji treba slijediti.

On je kazao da je u prošloj godini ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,5 odsto, što predstavlja uspjeh u regionalno i globalno nepovoljnim uslovima poslovanja.

„Kada je riječ o oblastima koje su doprinijele rastu, najveće zasluge pripadaju turizmu. Prošla je bila rekordna godina u turizma po svim parametrima. Crna Gora je dobila i 20 novih hotela“, precizirao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, turizam je u BDP-u učestvovao sa 22 odsto, što upućuje da tu oblast kao stratešku granu treba tretirati kao veliku razvojnu šansu.

„Potrebno je da posebno valoruzujemo naše resurse na sjeveru. Uslov za to je bolja saobraćajna povezanost sjevera, zbog čega je izuzetno važno realizovanje autoputa prema sjeveru“, rekao je Vujanović.

On je naveo da ga izuzetno raduje što će ove godine biti investirano u prioritetnu dionicu 200 miliona EUR, odnosno četvrtina ukupne investicije, što izvjesno garantuje dobru dinamiku i završetak izgradnje tog dijela autoputa.

„Raduje i postavljanje podmorskog kabla i daje mogućnost da u 2019. godini Crna Gora kao energetsko čvorište omogući izvoz električne energije za Italiju, a time i za prostor evropskih država“, dodao je Vujanović.

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković, kazao je da olako javno iznošenje stavova o privrednicima i njihovim poslovima, koji nemaju utemeljenje u činjenicama, čine stvarnost.

„Sklon sam povjerovati da odsustvo sankcija za takva činjenja ovakvu situaciju iz dana u dan pogoršavaju“, smatra Mijušković.

On je ocijenio da je nužno zaštititi veliki broj časnih i vrijednih ljudi, koji svojim biznisima čine srž crnogorske ekonomije, stvarajući nove vrijednosti, investirajući u nove projekte i zapošljavajući impozantan broj populacije.

„Uprkos svemu tome, oni i njihove porodice postaju žrtve grubih neistina koje se bez osnova plasiraju o njima, a materijalna šteta koja im se na taj način nanosi je velika“, rekao je Mijušković.

On smatra da nesankcionisanje javnog iznošenja neutemeljnih ocjena nečijeg rada, a uz to i časti i moralnog digniteta, treba da bude prepoznato kao najlošiji element poslovnog ambijenta.

Mijušković je, govoreći o dobitnicima nagrada PKCG za ostvarene rezultate u prošloj godini, kazao da se Centar za ekotoksikološka ispitivanja, koji je zakoračio u treću deceniju postojanja, profilisao u renomiranu stručnu i međunarodno priznatu laboratoriju.

„Centar za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele bavi se jednim od pet najopasniih poslova na svijetu. Razminiranje više od tri miliona kvadrata akvatorijuma i uklanjanje više od 150 tona različitih zaostalih eksplozivnih sredstava najilustrativnije govori o važnosti postojanja i rada tog Centra“, naveo je Mijušković.

Business Inteligence Consulting je, kako je rekao, mlada kompanija čiju je uslugu prepoznao posebno bankarski sektor kao izuzetno korisnu i inovativnu. Zbog toga BIC ima dominaciju na polju obezbjeđivanja poslovnih i bonitetnih informacija u Crnoj Gori.

„JU Lovćen Bečići sa svojim ukupnim kapacitetima, kao centar turističke ponude Cetinja, vođena izuzetnim menadžerskim sposobnostima Mrvaljevića, promijenila je u cjelosti sliku ovog lokaliteta. Mrvaljević je od zapuštenog objekta, koji se koristio isključivo za potrebe odmora korisnika socijalnih davanja, stvorio moderan centar profitabilnog karaktera“, rekao je Mijušković.

On je podsjetio da se danas obilježava 89 godina od osnivanja i trajanja PKCG, doma privrede duge tradicije, koji od najranijih dana predstavlja važnog činioca društveno ekonomske zbilje na ovim prostorima.

Direktor Regionalnog ronilačkog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca, Vesko Mijajlović, kazao je, u ime dobitnika nagrada, da ona predstavlja podstrek za dalji rad, ali i obavezu zbog njene časne tradicije.

„Budućnost pripada onima koji imaju viziju, njeguju timski rad, posjeduju energičnost i efikasnost i brinu o sredini u kojoj posluju. Uvjereni smo da ćemo lakše ostvarivati nove i veće ciljeve“, smatra Mijajlović.

On je zaključio da su rijetke institucije kao što je PKCG, koje su uspjele da, oslanjajući se na čvste konvencionalne temelje, grade svoje poslovanje usmjereno ka potrebama svih svojih članica.

Send this to a friend