Ekonomija

Uskoro arhitektonski javni konkursi za više projekata na Cetinju

Glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović danas je na Cetinju sa timom Prijestonice obišao lokacije više projekata čija je realizacija predviđena godišnjim Programom razvoja, a za koje bi trebalo da budu raspisani arhitektonski javni konkursi.

Kako je saopšteno iz Prijestonice, riječ je o projektima rekonstrukcije objekta Dječje bolnice, izgradnje sportske sale Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“, izgradnje stadiona sa atletskom stazom u naselju Humci, kao i kapele na Čevu.

Kašćelan se zahvalio Vuksanoviću na razumijevanju za razvojne prioritete crnogorske Prijestonice, navodeći da je saradnja i koordinacija sa državnim organima i institucijama od presudne važnosti za uspješnu realizaciju planiranih projekata.

“On je istakao i da je svaki od projekata o kojima je razgovarao sa Vuksanovićem veoma značajan za grad i građane, i da im Prijestonica pristupa sa posebnom pažnjom”, navodi se u saopštenju.

Vuksanović je kazao da su građevinski inženjeri prilikom obilaska Dječje bolnice uvidom konstatovali da je primarna konstrukcija objekta očuvana, te da je pogodna za rekonstrukciju i nadgradnju.

„Sve što će uslijediti i što će ući u konkursni zadatak uključivaće i konzervatorske uslove, odnosno biće odrađena adekvatna priprema kako bi se pristupilo rekonstrukciji i nadgradnji objekta“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, prilikom obilaska Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“ dogovoreno je da se pristupi „integralnoj rehabilitaciji objekta škole i dogradnji sale za fizičko vaspitanje“.

“Raspoloživa sredstva u ovom trenutku biće iskorišćena u skladu sa integralno riješenim projektom, što će biti predmet konkursnog zadatka. U skladu sa sredstvima načelno će se pristupiti faznoj realizaciji”, naveo je Vuksanović.

Prijestonica je ranije sa Ministarstvom prosvjete potpisala Sporazum radi definisanja prava i obaveza oko nekoliko tačaka bez kojih se nije moglo nastaviti dalje sa projektom izgradnje sportske sale, a koje se odnose na legalizaciju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, geodetski elaborat izvedenog stanja, sanaciju postojećeg objekta.

Skupština Prijestonice sjutra će razmatrati prijedlog Odluke o ustupanju zemljišta za izgradnju sale Ministarstvu prosvjete, čime će se kompletirati tehnička dokumentcija koju je ranije tražio državni arhitekta. Prijestonica i Ministarstvo prosvjete prate postavljenu dinamiku realizacije projekta, koja se za sada realizuje u skladu sa vremenski zacrtanim okvirom.

Govoreći o projektu izgradnje atletske staze u naselju Humci, Vuksanović je rekao da bi trebalo razmotriti mogućnost da se taj objekat realizuje kao višenamjenski, koji će omogućiti, osim sportsko-rekreativnih aktivnosti, i organizaciju drugih manifestacija.

On je kazao da će sljedeće sedmice biti raspisan konkurs za gradnju kapele na Čevu.

“Iako se radi o malom i jednostavnom objektu, u seoskom ambijentu, on može biti inspirativan arhitektama za kreiranje interesantnog rješenja po kojem će to mjesto biti prepoznatljivo”, rekao je Vuksanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mileva
Gost
Mileva

Ko će odgovarati za bačene pare od popločavanja Njegoševe. To je za VDT jer se neko dobro ” ugradio”a narod lomi noge

Petrana
Gost
Petrana

Lijepo je sto gradonacelnik razmislja o krupnijim investicionim projektima,ali jedno jutro bi trebao da proseta kroz grad da vidi kako je jadan i zapusten .Zbog poploca anja Njegoseve ulice i trga treba nekoga da sramota.Svaki dan se neko spotakne zbog ploca koje se raspadaju. Napustene kuce u Njegosevoj ,iskrivljeni stubovi sa svjetiljkama svaka druga ne radi ili je polomljena.Jadni zapusteni… Više »

Send this to a friend