Ekonomija

Uskoro novi nalaz revizije koncesija na šume

Tokom februara DRI će objaviti novi izvještaj revizije “Efikasnosti obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma. Revizijom su obuhvaćeni Uprava za šume, Poreska uprava u dijelu obračuna i naplate koncesione naknade i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kao državni organ koji hijerarhijski ima vodeću ulogu u procesima upravljanja šumskim resursima.

Treba sačekati usvajanje konačnog izvještaja da bi se saopštili rezultati revizije kazao je u intervjuu Pobjedi senator DRI dr Branislav Radulović. Ističe da se na bazi utvrđenog stanja može reći da u 2017. postoji poboljšanje u odnosu na ranije godine, ali i čitav niz problema.

“Problemi će biti identifikovani, a subjekti revizije biće dužni da ih otklone i u roku od šest mjeseci od dana usvajanja konačnog izvještaja o tome obavijeste DRI . Naš kolegijum je usvojio prošle sedmice preliminarni izvještaj o reviziji uspjeha “Efikasnosti obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma i uputio ga Upravi za šume i Poreskoj upravi na izjašnjenje. Oni imaju rok od 15 dana za izjašnjenje na preliminarni nalaz nakon čega će DRI usvojiti konačan izvještaj. Očekujemo da će se ovaj proces završiti u toku februara, kada bi i konačan izvještaj bio objavljen na sajtu DRI. Ali, treba sačekati usvajanje konačnog izvještaja da bi saopštili detaljne rezultate revizije”, kaže Radulović.

On ističe da za realizaciju preporuka iz ranijih nalaza DRI već sada može izreći pozitivnu ocjenu, primarno za resor poljoprivrede, koji je prema riječima Radulovića generalno ušao u ozbiljan proces reforme ukupnog gazdovanja šumama u Crnoj Gori.

“DRI je više puta revidirala oblast koncesija, pa je tako, između ostalog, 2014. izvršila reviziju “Prihoda budžeta po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama i dala 20 preporuka i kontrolnu reviziju “Prihoda budžeta Crne Gore po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama za korišćenje šuma 2016. kada je tretirano pitanje realizacije preporuka u oblasti šumarstva”, dodao je on.

U 2016. iznos ukupno naplaćenih prihoda od korišćenja šuma, prema podacima Uprave za šume, iznosio je 5.932.492 eura, što je, kako tvrdi Radulović  za 31,4 odsto više u odnosu na 2015.

“Samo za koncesionu naknadu za korišćenje šuma, prema podacima Uprave, u 2016. naplaćeno je nešto više od milion eura u odnosu na prethodnu godinu. Prema preliminarnom nalazu DRI, nastavlja se trend porasta naplate prihoda od korišćenja šuma i u 2017, što je i dijelom posljedica realizacije ranije izdatih proruka DRI. Konačne rezultate za 2017. DRI će saopštiti nakon usaglašavanja sa dvije državne uprave i objaviti u konačnom izvještaju”, ističe on.

Radulović je kazao da je dug po osnovu koncesija za korišćenje šuma na kraju 2015, prema podacima Poreske uprave, bio  5.945.810 eura.

“Prema podacima iz izvještaja o radu Uprave za šume za 2016. ukupne obaveze svih koncesionara koji su u poslovnom odnosu sa Upravom, na 31. decembar 2016. utvrđene su od 8.041.848 eura. Ovi podaci ukazuju na povećanje dugovanja po osnovu naknada za korišćenje šuma od 35 odsto”, kazao je Radulović.

Dodaje da dug za koncesije zaključno sa 2017, nakon usaglašavanja, treba da objave Poreska uprava i Uprava za šume.

Send this to a friend