Ekonomija

Uskoro počinju 3D seizmička istraživanja nafte u podmorju

Ilustracija

Tokom novembra će otpočeti 3D seizmička istraživanja nafte i gasa u podmorju, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike. Kompanija Šeravoter sa svojim brodom “Polar empres“ će obaviti snimanje u podmorju.

“Seizmičkim istraživanjima biće obuhvaćena teritorija od 1.200 kilometara kvadratnih u dijelu blokova za koje je dobio koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika konzorcijum Eni-Novatek. Krajnji cilj istraživanja je precizno definisanje lokacije istražne bušotine, čije će bušenje započeti krajem naredne ili početkom 2020. godine”, kazali su Pobjedi iz Uprave za ugljovodonike.

Predstavnici Uprave su naveli da su dosadašnja snimanja i ispitivanja pokazala da ima uslova za postojanje ugljovodonika u podmorju.

“Iako nam dosadašnje analize daju povod za optimizam, moramo sačekati sa konkretnim rezultatima koje će nam dati istražne bušotine da li postoje komercijalne rezerve ugljovodonika”, rekli su iz Uprave i dodali da će o proizvodnji moći da se govori nakon bušenja prve istražne bušotine, koja se može očekivati krajem 2019. ili početkom 2020. godine, u zavisnosti od dinamike obrade 3D seizmičkih podataka i pripremnih aktivnosti.

Kada je riječ o prihodima koje će Crna Gora da ima od eventualne eksploatacije ugljovodonika iz podmorja, udio države u tim prihodima definisan je Zakonom o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika.

“Država će sav prihod od eksploatacije nafte ubirati kroz naknade za površinu, naknadu za proizvedenu naftu i gas i porez koji iznosi 54 odsto. U konačnom, procjena je da bi državi, u zavisnosti od obima eksploatacije, pripalo između 62 i 68 odsto ukupnog prihoda od tih aktivnosti”, poručeno je iz Uprave.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nebojsa
Gost
Nebojsa

Zashto obmanjujete javnost. Upitanje je seizmichko ispitivanje “air-gun”metodom, koja je devastirajuca za morski eko sistem. U dubinama od 60-90m ima da uchini enormnu shtetu u mnogo vecoj oblasti. Zashto ne postavite chlanak koji objashnjava uticaj na morski sistem korishcenjem ove metode.

Barba
Gost
Barba

Air guns su zabranjeni jer unistavaju morski ekosistem stvaranjem zvuka jacine preko 200db..zabranjeni u specijalnim zonama sto jadransko more po cg standardima svakako nije..oko madagaskara su radjena ispitivanja i pokazalo se da je u krugu od 2nm od mjesta udara 70% planktona je bilo mrtvo..sad vidi sta se radi od sisara i ribe kad pokoci planktone koji su osnova u… Više »

Vaka
Gost
Vaka

Samo da je nadju i onda uzivanje. Svakome po nekoliko hiljada i da nista ne radimo. Uzivanje

Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

Ovi su već počeli da broje pare, a nijesu ni “prvu krampu” zaboli. Kako to lagano izgleda u izvedbi depeesesovaca.

Komsija
Gost
Komsija

Bravo tako rade i Angola i Nigerija!

Bali
Gost
Bali

Tako moraju da rade svi. Na zalost. Aj pobuni se protiv BP ili Texaca. Zatvorili bi nas ka trafiku.

Kapo msc
Gost
Kapo msc

Hahahahahahaha svaka cast za komentar!

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Ovo je odlican ugovor. 62-68% prihoda ide drzavi a nikakav rizik. Samo Bog da pomogne da je nadju. No uvijek se nadje neka kukavica kukavna da kuka kao ti. Volio bih vise da je nadju zbog takvih kao ti no zbog eventualne koristi koju bi imali

Send this to a friend