Ekonomija potpisan Ugovor o donaciji sredstava

Uskoro rekonstrukcija Mosta na Đurevića Tari, Kina donirala više od sedam miliona eura

Most na Đurevića Tari, koji se uzdiže nad kanjonom istoimene rijeke, turistička i arhitektonska atrakcija Crne Gore od kada je izgrađen, biće rekonstruisan zahvaljujući podršci kineske Vlade, saopštili su danas iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Kako ističu u tom resoru, danas su u Podgorici Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari u ime Vlade Crne potpisali ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača, dok je u ime Vlade Kine, odnosno Agencije za međunarodnu ekonomsku saradnju Ministarstva trgovine Kine, Ugovor potpisao Bao Shunqing, prvi savjetnik za ekonomiju i trgovinu u AmbasadiKine u Crnoj Gori. Vrijednost donacije je oko 7,1 milion eura.

U Ministarstvu podsjećaju da je veliki betonsko-lučni most, koji je građen od 1938. do 1940. godine, projektovao Mijat S. Trojanović. Prema izboru portala „Bright side”, most na Đurđevića Tari se našao među 20 najljepših na svijetu, dok ga je britanski magazin „Times“ uvrstio u 10 atrakcija koje treba posjetiti.

“Od 2017. godine između predstavnika Vlade Crne Gore i Vlade Kine potpisano je više okvirnih sporazuma u vezi sa realizacijom ovog projekta, dok danas potpisani Ugovor o donaciji sredstava, predstavlja akt koji je osnova za početak konkretnih aktivnosti na terenu, na način koji treba da osigura bezbjednost, potpunost, dugotrajnost i funkcionalnost objekta, u okviru postojećih gabarita, ne narušavajući priznate kulturološke vrijednosti mosta, kao jednog od simbola prepoznavanja Crne Gore”, navode u Ministarstvu.

Dodaju da su razlike između pravnih sistema dvije zemlje, uz dodatan izazov u vidu globalno izraženih posljedica pandemije Covid-19 koja je i potekla iz zemlje donatora, bili razlog za dugi pregovarački proces koji je uspješno okončan zahvaljući koordinaciji Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Crne Gore i angažmanu Ambasade Crne Gore u Kini.

“Vrijednost donacije po danas zaključenom Ugovoru je 55 miliona kineskih juana, čija protivvrijednost je oko 7,1 milion eura, i ovaj budžet je namijenjen za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i izvođenje konkretnih radova rekonstrukcije na predmetnom objektu, dok određene obaveze i crnogorska strana preuzima na sebe (izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, priprema prolaza za saobraćaj i postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, elektroenergetskih i komunikacionih instalacija, eksproprijacija, prikupljanje relevantnih podataka, obezbjeđenje revizije, nadzora i tehničkog prijema, te pomoć kineskoj strani za koju se može ukazati potreba tokom implementacije)”, naglašavaju u Ministarstvu.

Izrada glavnog projekta bi trebalo da traje oko šest mjeseci od dana potpisivanja Ugovora, dok će se datum početka i period izgradnje utvrditi u dopunskoj dokumentaciji koju će strane potpisati nakon odabira glavnog izvođača.

“Ugovorom je i definisano da se projekat mora realizovati u skladu sa domaćim primjenjivim propisima, procedurama i standardima, i na način koji neće ugroziti načela jednakog postupanja, slobodne konkurencije i nediskriminacije”, navode u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Ambasador Kine u Crnoj Gori, Liu Đin, je istakao da je Most na Đurđevića Tari važan saobraćajni, istorijski i turistički objekat u Crnoj Gori.

“Kao prototip i mjesto snimanja filma “Most”, veoma je poznat u Kini i postaje atrakcija za kineske turiste koji dođu u Crnu Goru. Drago mi je vidjeti što je Ugovor danas potpisan, i zahvaljujem radnim timovima obje strane na njihovom naporu. Vjerujem da će rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari pomoći Crnoj Gori u ubrzavanju integracije u evropskoj ekonomiji, unapređenju turističke privrede na sjeveru i ukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju”, poručio je kineski ambasador.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Zašto ne dovesti Kineske investitore da naprave hotel blizu mosta i sadržaje i eto posla i novca za Cg građane

Duško
Gost
Duško

Strah me da nakon rekonstrukcije bude ne-upotrebljiv

e viva
Gost
e viva

kao tvoj mozak, vojvodo

JoKso
Gost
JoKso

A što ne pomažu iz natoa, a da briga ih za cg

Dobar dan
Gost
Dobar dan

Pomažu, pomažu. Na mnogo važniji način. Kinezi su nam izbili 1,3 milijarde evra od turizma iz džepa sa ovim virusom. Ovih 7 miliona su MRVICE i apsolutno ništa naspram onoga što su nam izbili iz kolektivnog DŽEPA zbog propasti sezone 2020.

Cheese
Gost
Cheese

Sto je sa putem Vrulja – Mijakovići?

Momo
Gost
Momo

Pitaj tvoju vladu novu 🤣

Dusko
Gost
Dusko

Gradio se od 1938-1940 (dvije godine) prije skoro 100 godina a sad nasoj vlasti DPSu treba dvije godine da ga popravi…

bankar
Gost
bankar

Ako je 7.1 miliona samo dio novca a dio daje CG ovo će biti najskuplja sanacija mosta ikad ugovorena

CGNK
Gost
CGNK

Mogu li nam pozajmit onih 500 hiljada ili miliona. Kad su tako izdasni.

Zeks
Gost
Zeks

Nemojte ljudi ka Boga vas molim… Zvaću decu… deco deco oo

Send this to a friend