Ekonomija

Uskoro voda za sva domaćinstva na Karabuškom polju

Makrid

Podgoričko preduzeće Vodovod i kanalizacija u ovoj godini uložiće više od milion eura u izgradnju fekalne i atmosferske kanalizacije, te obezbijeđivanje vodosnabdijevanja za nekoliko naselja, a dugo očekivana izgradnja vodovoda na Karabuškom polju privodi se kraju, pišu Dnevne novine.

Direktor tog preduzeća Filip Makrid ističe da zbog projekta vijeka u glavnom gradu izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda neće ispaštati ostali projekti, te da će u ovoj godini biti izvršena dva glavna remonta na pumpnoj stanici “Mareza”.

“Ovih dana se završava remont na crpnoj stanici “Mareza 1”, dok će u narednih mjesec i po dana biti izvršen remont na crpnoj stanici “Mareza 2″. Na ovaj način ćemo imati potpunu pogonsku spremnost pred ljetnju sezonu i bez bojazni da će građani ostati bez vode”, navodi Makrid za DN, ističući da se voda neracionalno troši i da će to morati da se promijeni u bliskoj budućnosti.

Tokom 2019. godine planirana i započeta realizacija određenih segmenata, koji su bili urgentni, kada je riječ o fekalnoj i atmosferskoj kanalizaciji.

“U narednom periodu biće urađena kanalizacija kod vrtića u Zagoriču u Ulici Velimira Stojanovića, kako bi vrtić bio priključen na fekalnu kanalizaciju. U tu priču se mora ući što prije zbog djece, odnosno sanitarnih uslova, jer je u pitanju novi vrtić”, kazao je Makrid.

Želja gradskog preduzeća je, kako kaže, da ublaži velike probleme sa atmosferskom kanalizacijom na brojnim saobraćajnicama, podsjećajući da je stoga na Starom aerodromu urađena kanalizacija u pet ulica. U pitanju su bočne ulice od Cvijetne ulice, koja je jedna od najprometnijih u ovom naselju, a koja je nedavno potpuno rekonstruisana.

“Ove godine ćemo investirati oko 300.000 eura u atmosfersku i fekalnu kanalizaciju. Želimo da kontinuitet po pitanju vodosnabdijevanja ne prekidamo ni u narednom periodu. Imamo još nekoliko naselja koja nemaju riješeno pitanje vodosnabdijevanja. Veliki problem ima naselje Kakaricka gora i zbog toga je raspisan javni poziv za izgradnju rezervoara, a uskoro će biti raspisan javni poziv za izgradnju pumpne stanice potisnog glavnog cjevovoda”, kazao je Makrid.

Prema njegovim riječima, tokom ove godine biće završena prva faza izgradnje rezervoara za Kakaricku goru, čija je vrijednost oko 250.000 eura, te će za narednu godinu biti stvoreni svi preduslovi da oko 500 domaćinstava dobije vodu.

“Za ovaj projekat nam je neophodno još oko 250.000 eura, ali se nadamo da ćemo u saradnji sa Glavnim gradom, uz participaciju građana, uspjeti da riješimo pitanje kvalitetnog vodosnabdijevanja na zapadnom dijelu Kakaricke gore”, istakao je Makrid.

Dugo očekivana izgradnja vodovoda na Karabuškom polju privodi se kraju i oko 700 domaćinstava biće priključeno na gradski vodovod.

“Ovo naselje je imalo alternativno napajanje, a sada je uključeno u sistem vodosnabdijevanja opštine Tuzi. Izgrađena je kompletno nova mreža za oko 500 domaćinstava, a uskoro će biti priključeno još oko 150-200 domaćinstava”, navodi Makrid.

Intenzivno se radi i na rekonstrukciji vodovodnog sistema u Lješanskoj nahiji, jer je to najveći problem kada su u pitanju vodovodni sistemi na ruralnom području.

“U narednom periodu biće uloženo oko 250.000 eura u rekonstrukciju primarne i sekundarne mreže, od skoro osam kilometara, u selima Bigor i Brežine, kao urgentnim tačkama koje hitno moramo da završimo. Takođe, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja biće uloženo još oko 200.000 do 250.000 eura za primarnu infrastrukturu na području Lješanske nahije, odnosno za dovođenje dodatnih količina vode sa Kaluđerovog oka, prema platou donje Lješanske nahije sa vrhom, a sa ciljem obezbjeđenja dodatnih količina vode i stvaranja preduslova za vodosnabdijevanje gornje Lješanske nahije”, kazao je Makrid.

Krajem prošlog mjeseca završen je tender za izgradnju 4,5 kilometra vodovoda u Zeti, a u planu je da, u saradnji sa GO Golubovci, Vodovod investira oko 185.000 eura.

“Kroz nešto sitnije aktivnosti, na nivou grada, biće investirano još oko 200.000 eura, što zaokružuje naš plan da u ovoj godini uložimo oko 1,2 miliona eura za urgentne aktivnosti i potrebe građana. Nadam se da ćemo se tokom naredne godine više posvetiti rekonstrukciji vodovodne mreže, odnosno zamjeni cjevovoda u određenim segmentima grada gdje dominira azbestcementna ili stara mreža, koju je neophodno mijenjati ili gdje imamo velike gubitke usljed nemogućnosti kontrole cjevovoda kroz privatna imanja, a koja su većinom neplanski rađena”, istakao je Makrid.

Send this to a friend