Ekonomija

Uspjeh na tržištu: Crna Gora emitovala 500 miliona euroobveznica

Crna Gora je uspješno je okončala na tržištu dugo pripremanu emisiju obveznica u iznosu od 500 miliona eura čime je pod izuzetno povoljnom kamatnom stopom od 3,375 odsto omogućeno refinansiranje obveznica koje su dospijevale na naplatu 2019, 2020. i 2021. godine.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je danas u Beču po okončanju emisije da su Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka pozitvno ocijenili aktivnosti resora i Vlade.

„Emisija euroobveznica od 500 miliona sa ročnošću od sedam godina imala je veliki odziv. Imali smo tražnju u iznosu od 1.482.000, znači skoro tri puta više, što potvrđuje veliko povjerenje u naše hartije. Postigli smo jako dobru kamatnu stopu od 3,375  odsto. To je najniža kamatna stopa koju smo do sada postigli na ino tržištu, a posebno što se prvi put pojavljujemo sa ročnošću od sedam godina. Otkupili smo eurobondove koji dospijevaju 2019, 2020. i 2021. godine u iznosu od 362 miliona“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, neto efekat zaduženosti po državu biti u ovom trenutku nešto malo više od 110 miliona.

“Sa druge strane stvaramo potpune pretpostavke za održivost javnog duga u tom nivou da to ne opterećuje javne finansije Crne Gore. Ovo potvrđuje da inostrani investitori vjeruju u naše projekcije koje su u početku bile kod crnogorske javnosti prihvaćene sa rezervom”, anveo je Radunović.

On očekuje da  će 2020. godine javni dug biti ispod 60odsto, a takođe deficit neće postojati već će biti suficit u visini od 4,4 odsto.

“Očekujem da će ovo što smo danas uradili stvoriti pretpostavke da do kraja ove godine za jedan stepen poboljšamo kreditni rejting takođe očekujem da ćemo uspjeti da obezbijedimo još bolje uslove za naše strukturne reforme i konkurentnost naše privrede“, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djena
Gost
Djena

Da me tata zaduzi i 50 € , ne bi ga u kucu pustao a ne da ga glasam !

Raz
Gost
Raz

a vidjite doktoricu nauka kako se kezi, a ne zna ni o cemu pricaju ha ha ha ha

Radun genije
Gost
Radun genije

Tačno će Radunović dobit Nobela za ekonomiju..

Zvijuk
Gost
Zvijuk

E ako Cg bude imala suficit, ja cu licno spomenik da vam napravim. E zar nije trebala kamata 3 da bude?

cinik
Gost
cinik

Kakav genijalan potez. Strah me da Radunovića ne pozovu u Svjetsku banku.

Nemirko
Gost
Nemirko

“Uspjeh” je uzeti krediti koji ce nasa djeca da otplacuju. Ja bih takvog oca citav zivot proklinjao.

Send this to a friend