Ekonomija

Unija sindikata: Kako je moguće skuplju struju karakterisati brigom o budžetu potrošača

foto: Ilustracija

Unija slobodnih sindikata Crne Gore izražava zabrinutost povodom najnovijeg, najavljenog, poskupljenja cijene električne energije.

<<<Od 1. marta skuplja struja, cijene zavise od paketa<<<

Postalo je, kažu u USSCG, pravilo da početak svake kalendarske godine obilježi udar na budžete zaposlenih i građana.

<<<Poskupljenja struje ugrožavaju standard građana, socijalna ranjivost visoka<<<

“Tako je početak 2018. godine obilježen povećanjem poreza na dodatu vrijednost sa 19 na 21 odsto, poskupljenje električne energije za 2,7 odsto i stagniranje ili zamrzavanje zarada, dok smo ove godine, počev od januara mjeseca zaoukupljeni iščekivanjem najnovijeg poskupljenja električne energije koje će ići čak do šest odsto! EPCG se i ovog puta, kroz plašt “unapređenja usluga i prilagođavanja potrebama potrošača” i navodne brige o potrošačima i radi “smanjenja” njihovog budžetskog opterećenja, na veoma kreativan način, uz svu navedenu brigu, poigrala ciframa, bojama i ponudama, kako bi nam što “prihvatljivijim” predstavili još jedno u nizu poskupljenja cijene električne energije koja su obilježila nekoliko poslednjih godina”, navode u USSCG.

Prema njihovim riječima, Crna Gora je godinama u samom vrhu kada su pitanju cijene električne energije po kilovat-satu, dok se, sa druge strane, ne možemo pohvaliti prednjačenjem u rastu standara zaposlenih i građana.

“Podsjećamo da su potrošačke cijene u 2018., u odnosu na 2017., zabilježile rast od 2,6 odsto. Trend rasta očekuje se, realno, i 2019.godine. Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za decembar 2018. godine iznosila je 635,8 eura, dok je prosječna zarada u istom periodu iznosila 513 eura u neto iznosu, a sve to uz činjenicu da minimalna zarada od 2013.godina, do danas, iznosi svega 193,oo eura, i suprotno zakonskoj definiciji, nije usklađivana na polugodišnjem nivou”, ističu u USSCG.

Teret poskupljenja će, naglašavaju, i ovoga puta direktno snositi građani.

“Ovo poskupljenje će, samo po sebi, izazvati dalekosežne posljedice i usljed toga što će direktno ili indirektno uticati na povećanje cijena ostalih roba i usluga ali i na poslovanje privrednih subjekata što će biti novi adut u rukama poslodavaca da, usljed visokih opterećenja, neće imati prostora za povećanje zarada. Očigledno je, međutim, da nikoga ne brine što većina građana nema sredstava da sebi priušti osnovnu životnu egzistenciju, a kamoli da plaćaju ekstremno visoke račune. Postaje više nego zabrinjavajuće da ovakve cjenovne udare, posebno kada je u pitanju električna energija, niti u jednom segmentu ne prati adekvatan rast životnog standarda”, ukazuju u USSCG.

USSCG će na sjutrašnjoj sjednici predsjedništva Socijalnog savjeta podnijeti zahtjev da se, kao posebna tačka dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta čije je održavanje planirano krajem ovog mjeseca, razmatra pitanje opravdanosti povećanja cijene električne energije i to u prisustvu predstavnika Elektroprivrede Crne Gore, predstavnika RAE-a i Ministarstva ekonomije.

“Posebno ćemo insistirati da dobijemo pojašnjena o tome da li postoji studija, odnosno analiza opravdanosti povećanja električne energije, kao i to kako je moguće potencirati “tržišne cijene” u netržišnim uslovima gdje nema konkurencije, odnosno kako je moguće povećanje cijene električne energije karakterisati “brigom o budžetu potrošača”, i to u situaciji kada opada standard i platežna moć građana, tj. njenih potrošača”, zaključuje se u saopštenju.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vesna
Gost
Vesna

Zar iz EU,zbog zloupotreba,nisu zabranili gradnju minielektrana na Balkanu?

podrumar
Gost
podrumar

Pročitajte Zakon o energetici, pa onda komentarisite

Lipovo
Gost
Lipovo

Ovakav Sindikat je anti propaganda naprednog Sindikata, tj. u funkciji je rezzima na vlasti. Da su banuli sa Marsa, ovoliko se nebi issccudjavali. Izvedite sa chlanovima gradjanske proteste, trazzite sastanke sa predstavnicima vlasti I EPCG, ucijenite Vi njih a ne da se oni ponassaju kao ,,bogovi,, Imate instrumente I moguccnosi, ali je fotelja milija od posla za koji primate ,,debele… Više »

Tik tak
Gost
Tik tak

Tako je! Treba se borit protiv sindikata korumpiranih!

mitar
Gost
mitar

naravno dok je u mogucnosti…od budzeta…nece valjda tajo da proda sat od 200000 to ima sentimentalnu vrijednost…zlu ne trebalo…ovo iz budzeta kao limenka I ostalo…dok smo tu…posle kao ira markovic I marovici mora satove prodavati za zastitu….u pamet ste dobro crbnogorci,,,,

Tik tak
Gost
Tik tak

USSCG samo prica praznu pricu! Oni sebe nazivaju sindikatom, oni nisu ni S od Sindikata! Reakcija na sve do sad sto se desilo u CG a sto je negativno odrazeno na zivot građana jeste mi cemo pitat tamo nekoga nesto. Bolje bi bilo da nema ni jednog Sindikata, treba ih ukinut! Oni kao i ovi na vlasti i u opoziciji… Više »

Racko
Gost
Racko

Opozicija zamrznuta -273 f. Ali alavost vlasti slomice im vrat. Nikad dosta.

Send this to a friend