Ekonomija

USSCG: Neki poslodavci će pokušati da izigraju zakon o neradnoj nedjelji

Unija slobodnih sindikata pozvala je nadležne državne organe da spovedu kontrolu mogućeg kršenja Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom. Pored nadležnih, i USSCG će pratiti da li trgovinski objekti poštuju zakon pošto, kako su kazali, jedan broj poslodavaca gleda kako da ga izigra.

Sa današnje konferencije, Foto: CdM

“Ovo je veliki iskorak jer nedjelja provedena sa porodicom nema cijenu. Možete zamisliti šta to znači za 36.000 radnika zaposlenih u trgovini od čega su 2/3 žene. Od toga ne možemo da zaboravimo 40.000 radnika koji rade na crno”, kazala je na konferenciji za novinare Vesna Milonjić Aleksić, predsjednica Sindikata radnika trgovine Crne Gore.

Ona je prokomentarisala i najavu da će dva marketa kompanije Voli u narednom periodu subotom raditi do ponoći, i to Super Voli u City kvartu i Naš diskont na Zabjelu.

>>>Dva marketa kompanije Voli radiće subotom do ponoći, IDEA, Aroma i Conto kao i do sada>>>

“Pozivam Trzišnu inspekciju da obavi nadzor u najavljenim objektima odmah poslije 20 časa. To je već nedjelja. Apelujem na sve građane da u znaku solidarnosti ne trguju u tim objektima subotom poslije 22 časa. Tamo rade naše majke, sestre, žene, koje u najboljem slučaju ne bi došle kući prije jedan sat narednog dana, a to je već nedjelja”, istakla je Milonjić Aleksić.

A tržni centar Delta city objavio je da neće naplaćivati parking neradnom nedjeljom, počev od 20. oktobra.

>>>Nedjeljom besplatan parking ispred Delte>>>

“Objekti koji će raditi nedjeljom su bioskop, ugostiteljski objekti, mobilni operatori, igraonice, cvjećare, banke, hemijska čistiona, kozmetički salon, apoteka, pojedini štandovi, kao i ostale djelatnosti uslužnog karaktera. Vi kada pogledate ovo onda dolazimo do pitanja-pa što to ustvari radi? Nama nije jasno zašto apoteke, zašto cvećare, specijalizovane prodavnice ili kiosci rade?! Iz jednog apsurda ulazimo u drugi apsurd”, istakao je generalni sekretar USSCG Srđa Keković.

FOTO: CdM

To će biti razlog da USSCG traži redvidiranje, odnosno preispitivanje norme koja ukazuje šta sve može da bude izuzetak u primjeni ovog zakona.

“Na primjer, zašto bi morali da rade kiosci za prodaje štampe?! Mi treba da uradimo ovo što radi cijela Evropa, da se štampa ne izdaje nedjeljom, da toga dana odmaraju i kolege koje su iz te djelatnosti. Ništa se neće spektakularno desiti toga dana. Imamo dovoljno drugih medija”, ocijenio je Keković.

Prva neradna nedjelja je 20. oktobra. Zakon je usvojen 20. juna, a najveći crnogorski trgovački lanci podržavaju ovo zakonsko rješenje.

Za nepoštovanje zakona, pored novčanih kazni, propisana je i upravna mjera kojom je definisano da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen.

Zakonom je predviđena kazna od 1.000 do 10.000 eura za kompaniju, a za odgovorno lice od 200 do 500 eura.

S. Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Inspekcije rada idr su ogrezle u korupciji tako da će i ovaj zakon biti mrtvo slovo na papiru, Cg sledi egzodus radnika u druge države jer ođe ne valjaju plate i uslovi rada

Bnjj
Gost
Bnjj

I dosad je bio zakon o slobodnom 1danu u nedelji ali se nije poštovao, mi imamo dobre zakone ali se ne poštuju. Posle kad dođe april biće kuknjava nema ko da radi, moraju se plate povećavati 300e je mizerija a cijene samo rastu.

Boća
Gost
Boća

Kekovic tacnije

Boća
Gost
Boća

E ako se Leković zalaže za radnike baš nam je svijetla budućnost

Dzordz
Gost
Dzordz

Nemate vi pojma kako funkcionisu pravi sindikati. Vi ste se dobro uhljebili i nista i to ama bas nista nijeste uradili u korist radnika . Igrate kako vam se svira.

Ana
Gost
Ana

A zasto bi morala igraonica da radi? Necu nikog da bojkotujem jer mnogi od nas su u trgovinama, pa ce ipak raditi nedeljom i pored ovog zakona. Tako da ipak nema “te nedelje provedene s porodicom” jer pola clanova fali na posao su!!

Hikmet
Gost
Hikmet

Fokusirajmo se na naredni korak.
Subota se može raditi samo do podne a posle toga neka poslodavci sade luk ako im je mala zarada!

Roki
Gost
Roki

Nema potrebe ni subota da se radi bez ako se bas mora, onda do podne.

Jas
Gost
Jas

A sto ne bi zabranili sve dane

Darko
Gost
Darko

inace ste vi sindikat ali samo na papiru.

Hikmet
Gost
Hikmet

A kada je taj sindikat na papiru pozivao građane na štrajk nije došlo ni 150 građana?

Aja
Gost
Aja

Istina ziva

Daky
Gost
Daky

Koj sindikat?

Mrgud
Gost
Mrgud

Pozovite građane da bojkotuju takve markete. Budimo solidarni i pokažimo rupama bez dna. Zaobiđite takve dok ne vide da su na gubitku.

Mira
Gost
Mira

A ko ce da ih kontrolise? Inspektori i inspektorke bi trebalo nedjeljom da odmaraju. Zar ne?

Dado
Gost
Dado

Dovoljno je slika jedno gradjanina i eto resenja pa u ponedeljak neka pisu kazne

Send this to a friend