Ekonomija

USSCG: Samo bezbjedan i zdrav radnik može dati puni doprinos procesu rada

foto: Ilustracija

Samo bezbjedan i zdrav radnik može dati svoj puni potencijal i doprinos procesu rada, saopšteno je iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore povodom 28. aprila, Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu.

Oni su istakli da ovaj dan treba svima da bude podsjetnik na značaj i važnost prevencije profesionalnih oboljenja i povreda na radu ali i dan kada treba da se oda počast svim žrtvama profesionalnih oboljenja i povreda na radu.

“U središtu aktivnosti koje Unija slobodnih sindikata Crne Gore sprovodi od svog osnivanja do danas jeste upravo pitanje zaštite i zdravlja na radu i sa tim u vezi stvaranje ambijenta u kojem je svijest kako donosioca odluka, tako poslodavaca i zaposlenih ali i ukupne javnosti na visokom nivou kada je u pitanju značaj kreiranja i sprovođenja mjera zaštite i zdravlja na radu. Zdravlje i život pojedinaca vredniji su od bilo kojeg novčanog ulaganja u unapređenje radnih uslova i stvaranja ambijenta u kojem su rizici od povreda i oboljenja svedeni na minimum. Stoga je važno da svi zajedno, kroz aktivan i argumentovan dijalog i kroz multisektorski pristup, stvaramo takav ambijent koji je od značaja za cjelo društvo i sistem”, istakli su iz Unije.

Kako upozoravaju, nesigurni radni odnos uz nesprovođenje ili pak nepridržavanje mjera za zaštitu na radu siguran su put u nezgode, povrede, oboljenja pa čak i smrt.

“Ako znamo da ekonomski aktivno stanovništvo u prosjeku provede 1/3 svog vremena na radnom mjestu, onda ne treba raditi posebne ekspertize da bismo prepoznali važnost stvaranja dobrih radnih uslova koji garantuju zaštitu radnicima. I pored činjenice da na svom putu ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju, Crna Gora usklađuje svoje zakonodavstvo sa evropskim, te da je u tom smislu odradila ogroman posao kada je u pitanju zakonodavstvo u ovoj oblasti, i dalje ostaje veliki izazov primjena zakona u praksi, odnosno implementacija zakona”, navode oni.

Stoga, kako ističu, ovaj Dan ali i najava Evropske komisije da će napredak Crne Gore u poglavlju 19 mjeriti ne samo kroz puko transponovanje direktiva u nacionalno zakonodavstvo, već upravo njegovom primjenom u praksi.

“U to ime, Unija slobodnih sindikata Crne Gore apeluje na sve zaposlene da se pridržavaju mjera zaštite i zdravlja na radu ali i da prijave sve nepravilnosti koje uočavaju, a koje su takve da mogu dovesti njihov život i zdravlje u opasnost. Istovremeno, USSCG apeluje na poslodavce da obezbjede mjere zaštite kako bi moguće rizike sveli na najmanju moguću mjeru, te da razvijaju i njeguju dijalog sa zaposlenima i pozivaju nadležne organe da vrše redovne kontrole i preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti”, apeluju iz USSCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
adada
Gost
adada

Ja radim 5 i po godina neprijavljen… Tj od 19. godine… sad punim 25 i ni dana radnog staza nemam… Kome da se obratim za to?

Velimir
Gost
Velimir

Sigurno ne cdm-u!
Postoje institucije!

Send this to a friend