Ekonomija

USSCG upozorava: Zarade u Crnoj Gori nijesu dovoljne za egzistencijalne potrebe

U Crnoj Gori je ogroman broj zaposlenih koji nemaju dostojanstvene uslove za rad, a još manje dostojanstvene zarade dovoljne da zadovolje najosnovnije egzistencijalne potrebe, tvrde Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

Ova sindikalna organizacija je apelovala na Vladu Crne Gore uoči Dana socijalne pravde, koji se obilježava sjutra, da konačno počne sa primjenom i poštovanjem ustavnog postulata.

“Međunarodni dan socijalne pravde Crna Gora dočekuje sa sledećim podacima: zaradu ispod 250 eura prima više od 80.000 zaposlenih. U riziku od siromaštva živi 23,6 odsto građana, a pored toga još 10 odsto građana ima rizik od socijalne isključenosti. Svaki četvrti građanin u Crnoj Gori živi na liniji siromaštva koja se procjenjuje na 174,75 eura. Takođe, 38.000 penzionera prima penziju u visini od 0 do 200 eura, a dodatnih preko 30.000 penzionera prima penziju od 200 do 300 eura. Isto tako, preko 51.000 lica živi od nekog vida socijalne pomoći”, navode iz Unije.

Unija je podsjetila da je u Crnoj Gori registrovano preko 41.000 nezaposlenih lica.

“U zoni neformalnog rada imamo 35-40.000 radnika. Minimalna zarada iznosi 193,oo eura i ista se nije mijenjala od 2013. godine. Ovako zabrinjavajućim podacima treba dodati armiju zaposlenih kojima nijesu uplaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje,. Ovako sumorna slika, obojena je najnovijom ponudom Elektroprivrede koja drastično povećava cijenu električne energije, a koje povećanje će, neminovno, za sobom povući poskupljenje ostalih roba i usluga i učiniti ovaj resurs nedostupnim za sve naprijed navedene kategorije koje imaju najniža ili nikakva primanje, odnosno one koji žive ili bolje reći preživljavaju od socijalne pomoći”, tvrde u Uniji.

Oni su istakli da Vlada mora preuzeti odgovornost za ostvarivanje “društva za sve”, odnosno za stvaranje jednakih mogućnosti za sve građane.

“Posebno za one ranjive kategorije, odnosno marginalizovane grupe koje nemaju pristup zadovoljenju osnovnih egzistencijalnih, kulturnih, ekonomskih i socijalnih potreba. Više nego ikad potrebno je konkretno, a ne samo deklarativno, zalaganje za što hitniji oporavak privrede, otvaranje novih radnih mjesta i ukupni razvoj u čijem središtu moraju biti – jednakost, solidarnost, poštovanje ljudskih prava, rodna ravnopravnost, vladavina prava i ljudsko dostojanstvo”, zaključuju u USSCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Istina
Gost
Istina

Sta da se radi, kad mi tako volimo i tako glasamo – ko ce nam pomoci? Ko da izbori nase bitke? Ovce za sisanje, to smo…

QUATRO
Gost
QUATRO

500 € bi najmanja plata trebala biti…bar toliko

Jahac Apokalips
Gost
Jahac Apokalips

Mene je 355 i punana kapa…Ja zadovoljan ! 😁

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

A vi nam jos pokazujete te slike da nam ceznja ne posustane !

USBCG
Gost
USBCG

Stavka na računu za struju OIE 2 se popularno zove Blažarina!

Mirjana
Gost
Mirjana

Dao Bog da oni zive sa 120 e.Nj

Lipovo
Gost
Lipovo

Hit mjeseca: USSCG upozorava! Koga? I ko ih se plaši ! Zassto čekaju ,,ulične,, proteste, da bi saznali da ONI postoje?

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Tragedija kakvi podaci ,ovako bogata zemlja,pa da su nas okupirali nebi ovako upravljali svojom zemljom i ovo radili svojim gradjanima,ovo moze samo bezdusna vlast,sadisti.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Mi jesmo okupirani i postajemo robovi u svojoj drzavi.

Ekonomija
Gost
Ekonomija

Da vladajući političari i popovi vrate samo POLA od onoga što su izvuki iz Države, uz normalan 5-struki obrt tih milijardu eura (minimum!) na godišnjem nivou, imali bismo plate makar kao u Hrvatskoj, 770 eura. Nije da su i oni presrećni, ali je mnooogo bolje nego 510. Znam da bi se određena šteta nanijela Švajcarskoj, Kipru, Francuskoj, Velikoj Britaniji i… Više »

Pljacka
Gost
Pljacka

Precera ga ekonimosti, em se nije pokrala milijarda no stotinak miliona, em se od milijarde ne moze puni ucinjet pa i sve da se ulozila na 10% godisnje opet bi CG bdp bio bolji za nekih 15% to jest nesto preko 570€ sto je daleko od 770e koje navodis

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Podaci: 100 miliona je priznata krađa od strane samo jedne dosad uhvaćene kriminalno-političke grupe, na čijem je čelu bio Marović. On je žrtvovan radi ulaska u nato. Ali nije praktično ništa urađeno da bar dio tih para on, sin i družina vrate u zemlju. Da se proda njihova imovina u Francuskoj i drugim zemljama i zatraže opljačkane pare sa njihovih… Više »

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Ko ima 510 pa mi bi bili presretni da imamo 400e

Njnj
Gost
Njnj

Tako je Bnjjj 510 je kad se uzme prosjek..platesu od 320 do 350 sa srednjom skolom i to teški poslovi a odgovorni..a one po prodavnicama bez praznika nedelja mozds 300 eura..STRAŠNO

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

I to da rade cetvoro u familiju pa i ajde nekako da se sve poplaca i da se iskoci nedje nedeljno…a ne potpuna kontra

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Ovo nije istina. Vi ste rušitelji države,samo nešto izmišljate. Ovo je sve usmjereno protiv našeg dragog gos.Predsjednika..Idite u Srbiju ili Bosnu ako možete i u Rusiju. Samo ne izmišljajte. Ajde bre…Meni je dovoljan sendvič dnevno,da sam srećan,a nekome je sve to malo..bee,bee,bee

Send this to a friend