Ekonomija

USSCG: Vlada i poslodavačka udruženja da otvore nova radna mjesta

Ilustracija

Unija slobodnih sindikata Crne Gore povodom Međunarodnog dana dostojanstvenog rada apeluje na Vladu i poslodavačka udruženja da i oni preduzmu aktivnosti i ulože dodatne napore koji će biti u funkciji sprovođenja Agende dostojanstvenog rada i ostvarenja četiri strateška cilja.

” Ti ciljevi se odnose na otvaranje novih radnih mjesta, punu garanciju i poštovanje radnih prava, promovisanje i širenje socijalne zaštite i promociju i razvoj socijalnog dijaloga. U svijetlu nastojanja poslodavačkih organizacija da dodatno fleksibilizuju radne odnose i time umanje radna prava i onemoguće sindikalno organizovanje i djelovanje, neophodno je podsjećanje na agendu dostojanstvenog rada koja za cilj ima ostvarivanja održivog razvoja usmjerenog na ljude”, naveli su iz USSCG.

Iz Unije ističu da radnici nijesu roba i nemaju utemeljenje pokušaji poslodavaca da promovišu razne agencije koje vrše lizing radnika, skraćivanje radnog vremena, nesigurne oblike rada i slično kao preduslov za postizanje veće zaposlenosti.

“Produktivno zapošljavanje i dostojanstven rad ključni su elementi postizanja fer globilizacije i smanjenja siromaštva. U situaciji gdje nema otvaranja novih radih mjesta, visoka nezaposlenost primorava ljude da rade u uslovima nedostojnim čovjeka, da rade u sivoj zoni, da rade više, a primaju manje, da nemaju socijalnu zaštitu, da nemaju mogućnost sindikalnog organizovanja, pa samim tim ni pravo na kolektivno pregovaranje ili na štrajk kao legitiman oblik borbe za ostvarenje osnovnih prava”, ističu iz USSCG.

Iz Unije smatraju da svako dalje produbljivanje razlika između bogatih i siromašnih, svaki dalji rast nezaposlenosti, svako dalje stvaranje preduslova za odlazak mladih iz zemlje zarad traženja zaposlenja, te svako dalje nesankcionisanje kršenja radnih i sindikalnih prava, kao i neadekvatna socijalna zaštita, značiće udaljavanje Crne Gore od postizanja strateških ciljeva predviđenih agendom dostojanstvenog rada.

“U očekivanju da Vlada Crne Gore potpiše novi Memoradum o razumijevanju sa socijalnim partnerima radi sprovođenja aktivnosti iz Programa dostojanstvenog rada za novi dvogodišnji period, te u očekivanju stupanja na snagu novog Zakona o radu, USSCG izražava nadu da će se stvoriti svi neophodni preduslovi za adekvatno implementiranje u praksi ovih akata, te da će Vlada preduzeti sve neophodne korake u smislu jačanja inspekcijskih organa kao važne karike za stvaranje uslova za dostojanstven život i rad svih zaposlenih u Crnoj Gori”, ističu iz USSCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
alo
Gost
alo

Evo sad ce, samo sto nisu. Ko oce da radi ima posla – taksi, kladionice, kafici… ko oce vecu platu moze da prebacuje male paketice preko granice

Send this to a friend