Ekonomija

Ustavni sud razmatra ustavnost članova 23 i 24 Zakona o energetici

Ustavni sud Crne Gore uzeo je u razmatranje Inicijativu za ocjenu ustavnosti članova 23 i 24 Zakona o energetici i Uredbe za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, da bi se, kako je saopšteno, spriječila nesaglediva šteta po krajnje potrošače.

Podnosilac Inicijative i predstavnik Grupe građana Građanska akcija, Vasilije Miličković, je na protestnoj pres konferenciji ispred Ustavnog suda kazao da je razgovarao sa predsjednikom Ustavnog suda Dragoljubom Draškovićem i da mu je iznio svu problematiku.

“On je jedan od rijetkih ljudi, koji je naš zahtjev unaprijed shvatio i obavijestio je i mene i vas da je predmet uzeo u rad. On traži odgovor od Skupštine u vezi donošenja članova 23 i 24 Zakona o energetici i odgovor od Vlade za Uredbu o plaćanju nadoknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Rok ćemo da ispoštujemo i to je procedura, ali nećemo da Ustavni sud čekamo godinu“, kazao je Miličković.

On je rekao da su članovi 23 i 24 Zakona o energetici suprotni Ustavu Crne Gore.

“Član 24, stav 1 glasi da je krajnji kupac električne energije dužan da plaća nadoknadu za podsticanje proizodnje električne energije iz obnovljivih izvora kao dodatak na cijenu električne energije. Ovo ne pamti civilizovana Evropa, ovo odslikava zarobljenost Vlade Crne Gore“, smatra Miličković.

On je kazao da je Draškoviću obećao da se predstavnici Građanske akcije sljedećih mjesec neće okupljati ispred Ustavnog suda.

“Ali hoćemo ispred Skupštine i Vlade da tražimo da se izjasne na zahtjev predsjednika Ustavnog suda. Ukazao sam gospodinu Draškoviću da je sramotno da predsjednik države Milo Đukanović pljačka 30 miliona eura godišnje, kroz OiE 1 i OiE 2 i da mi nećemo da dozvolimo da čekamo sljedeći račun za struju sa OiE 1 i OiE 2. To je reket Mila Đukanovića“, poručio je Miličković.

On je istakao da je premijer Duško Marković rekao da građani neće više plaćati iz džepa OiE 1, nego “iz budžeta, od vaših para iz PDV-a“.

“Nećemo nikome dozvoliti da nas pljačka, ni iz budžeta, ni iz džepa. Crna Gora plaća najskuplju struju na svijetu i plaća reket svome predsjedniku i to je oročeno na 30 godina. Ovo svijet ne pamti i ovo je zastiđe za parlament. Na ovu temu moraju da odgovaraju poslanici Demokratske partije socijalista, ostali iz vlasti, ali i oni iz opozicije, koji ne reaguju“, kazao je Miličković.

On smatra da crnogorske televizije treba da pozovu eksperte iz Skupštine, Vlade, da “na ovu temu sučelimo argumente, da građani Crne Gore vide ko je lupež, a ko se bori za vladavinu prava“.

Miličković je, ispred Vlade Crne Gore, od premijera Markovića zatražio da odgovori na pitanje zašto je, kako je kazao, Vlada na Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) 28. marta prošle godine, odustala da odlučuje gdje će EPCG investirati 80 miliona eura.

“Zašto je Vlada premijera Markovića odluku, gdje će i u koje izvore energije investirati EPCG prepustila jednom anonimnom akcionaru, koji ima svega devet mikrona akcijskog kapitala? Premijer javno da kaže da li je odluka da EPCG otkupi akcije Rudnika uglja Pljevlja, zakonita, odnosno da li je veće 113 hiljada glasova akcija od 129 miliona akcija koje su glasale protiv“, upitao je Miličković.

On je rekao da je protiv premijera podnio krivičnu prijavu, zbog toga što je, kako tvrdi, „Marković organizator kriminalne grupe i moraće da plati za to“.

“Mi ćemo i sjutra doći da od Vas tražimo odgovor, jer je to naše pravo“, poručio je Milčković.

On je, od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, zatražio da pod hitno razmotre Krivičnu prijavu protiv premijera Duška Markovića „kao organizatora kriminalne grupe“, koja je, kako je podsjetio, predata 23. januara.

“Došli smo ovdje da čujemo zašto držite u ladici krivičnu prijavu protiv organizatora kriminalne grupe premijera Markovića? Gospodine Katniću, Vi ste se nedavno hvalili da ste primili devet hiljada eura plate od poreskih obveznika, od svih nas, a mi smo došli ovdje da Vas zamolimo da radite svoj posao. Mi ćemo doći i sjutra i svaki dan dok nam ne date odgovor“, rekao je Miličković.

On je Katniću poručio da ima „jednostavno rješenje“.

“Ili da uhapsite premijera Markovića za pljačku od 80 miliona eura, ili da uhapsite mene kao čovjeka koji kleveće, lažno prijavljuje premijera“, zaključio je Miličković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Patriota
Gost
Patriota

Zaboravio si Miličkoviću da postaviš pano kako sam zaradio 10 miliona eura prodajući akcije EPCG . Ugovor za poodsticajnu cijenu je 12 godina a ne kao što kaže Miličkvić nakn 12 godina je tržišna cijena električne energije . Proizvdnja električne energije iz obnovljivih izvora u predhodnm peridu je medjunarodna obaveza Crne Gore iz Pariskg sporazuma . Sada su cijene tehnološke… Više »

Send this to a friend