Ekonomija

Ustavni sud, Sudski i Tužilački savjet traže više novca za rad

Predstavnici sudstva i tužilaštva iskazali su na juče održanoj šestoj sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu nezadovoljstvo iznosom sredstava koja će dobiti iz budžeta, piše Dan.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je da se mora naglasiti da je ovaj budžet bio takav da se morao izvršiti niz fiskalnih mjera zbog prilagođavanja.

Predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović rekao je da je taj sud na sjednici 17. marta utvrdio zahtjev za sredstva programskog budžeta u iznosu od 949.385 eura, saglasno revidiranim smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period od 2012. do 2023.godine, koje je donijelo Ministarstvo finansija. Istakao je da je utvrđeno da sredstva predviđena za Ustavni sud nisu dovoljna za njegovo nesmetano funkcionisanje.

“Shodno nadležnostima Ustavnog suda, evidentan je porast broja primljenih predmeta, posebno u odnosu naustavne žalbe. Porast broja predmeta nije pratio i porast broja zaposlenih. Izdvojena budžetska sredstva ne omogućavaju dodatno osnaživanje kapaciteta Ustavnog suda. Predlažemo da se prihvati zahtjev za povećanje budžetskih sredstava zbog jačanja kadrovske službe”, kazao je Šćepanović.

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer rekla je da nisu zadovoljni ovogodišnjim predlogom, podsjetivši da im je prošlogodišnji budžet bio nešto više od 29 miliona, a da je ove godine umanjen za milion i 844 hiljade eura.

“Ta sredstva su nam neophodna da realizujemo obaveze koje su pred Sudskim savjetom. Bojim se da nećemo moći da realizujemo svoje obaveze. Ne možemo precizno opredijeliti ni broj predmeta koji će u narednoj godini biti u radu, a samim tim ni troškove koji proizilaze iz toga. Po pitanju nabavke informatičke opreme PRIS-a za pravosudni informatički sistem, predviđen je mnogo manji iznos od onoga koji smo tražili. Sredstva za zarade nisu umanjena, ali imamo komisije za koje je zakonom predviđeno da se plaćaju komisija za ocjenjivanje, za testiranje, disciplinsko vijeće. Svi članovi tih komisija će podnijeti tužbu ukoliko ne budu plaćeni i dobiće spor”, istakla je Simović Zvicer.

Predsjednik komisije za pitanje budžeta Hasan Lukač naveo je da je Tužilački savjet u martu tražio dodjelu budžetskih sredstava i da je limit potrošnje utvrđen na nešto više od devet miliona eura, dok limit za zarade iznosi preko sedam miliona eura.

“Evidentno je da će potrošnja morati maksimalno da se ograniči. Pomenuo bih slučaj u cetinjskom tužilaštvu, koje nema obezbjeđenje, šta se desilo prošle godine. Treba izdvojiti sredstva za to. Procjena je da će se troškovi naplate potraživanja sudskim putem povećavati”, kazao je Lukač.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša rekao je da ga zabrinjava jedna vrsta nezadovoljstva potrošačkih jedinica koje treba da garantuju za svoje rezultate, što je sada upitno i teško.

“Mislim da je zahtjev Ustavnog suda za dodatnih 40.000 eura prilično opravdan, ili treba obezbijediti barem dio tih sredstava. Što se tiče Sudskog savjeta, opet se vraćam na to da li taj budžet može da garantuje određene rezultate od kojih zavisi naš integracioni put. Razumijem situaciju i sugerišem potrošačkim jedinicama, znam da su zahtjevi uvijek veći, ali uvijek moramo voditi računa i kakva je trenutna finansijska situacija. Nadam se da će se naći kompromis između njih i predlagača”, naveo je Mugoša.

I Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta je nezadovoljna načinom na koji je prezentiran budžet.

“Nema sadržaja, potrošačke jedinice nisu sistematski napravljene, nepregledno je. Što se tiče zahtjeva tužilaštva, sudstva i Ustavnog suda, mi smo vrlo nezadovoljni radom tih organa vlasti. Ne mislim, iako se to pokušava reći, da budžet nije dobar pa ne može da se radi. Imamo na jednoj strani odmazdu prema pojedinim političkim fupama. Zato nam je ta karika najtrulija. Ne vidim da ste se pretrgli da se bunite za neke uslove rada koji vam nisu dobri. Najgori utisak su ostavili pojedini tužioci i sudije koji su bili pristrasni i iznijeli bahat i drčan stav. Niko od vas se nije zalagao za profesionalizaciju. Sudije imaju dovoljno visoku platu. Ne mislim da vam je bio mali budžet, već da moral i obraz kod dijela izvikanih sudija, nažalost, manjka”, kazala je Bošnjak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Putnik
Gost
Putnik

Da necete jos po koji stan?

Emanon
Gost
Emanon

Smanjite im plate, i onako nista ne rade u interesu gradjana i drzave.

Send this to a friend