Ekonomija

Ojačati inspekcije, zaustaviti divlju gradnju

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim je predviđeno produženje roka za izradu planskih dokumenata do 31. decembra.

Zajednica opština Crne Gore je u inicijativi predložila da taj rok bude do 31. marta iduće godine, ali je Vlada procijenila da to nije opravdano i primjereno, zbog ranije utvrđene zakonske obaveze lokalnih samouprava.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, tokom rasprave je kazao da se izmjenama zakona predlaže da se rok za završetak planske domokumenata, koji su započeti prije donošenja Zakona o planiranju prostora produži do 31. decembra.

“Ovog smo puta podržali zahtjeve opština i to iz vrlo praktičnog razloga. Prvi produžetak nijesamo podržali, to je bila politička odluka, drugi smo podržali, jer su tri opštine zaista napravile iskorak”, kazao je Radulović i dodao da je riječ o opštinama Bar, Herceg Novi i Podgorica.

Poslanik DPS-a Petar Ivanović kaže da je riječ o tehničkoj izmjeni zakona.

“Treba dati malo vremena da se provjere sva rješenja iz ovog zakona, i da se za posljednji kvartal dogovori novi sastanak, da vidimo kako se implementiraju ova rješenja”, naveo je Ivanović.

Poslanik FORCE i potpredsjednik Skupštine Genci Namanbegu, poručio je da bi bilo logično da je produžen rok za legalizaciju, a ne za usvajanje planskih dokumenata.

„Inspekcijske službe koje su prenešene na ministravo nemaju snagu da zaustave divlju gradnju. Ovo su moji decidni politički stavovi i na primorju nastupa građevinska sezona, ja očekujem da ćete dati sve od sebe da rad službi bude vidljiv na terenu“, kazao je Nimanbegu i dodao da se divljoj gradnji mora stati na kraj.

Poslanik DF-a Branko Radulović kaže da je riječ o složenom pitanju, dodaje i da će glasati za predložene izmjene zakona.

“Prethodni ministri i predsjednici su napravili pustoš od prostora u Crnoj Gori, sve to bi trebalo vi da sanirate”, naveo je Radulović.

Kaže i da Ministarstvo održivog razvoja nije sagledalo kapacitete službi, i lokalnih uprava, te da nije vidjelo ko sve divlje gradi.

“Vi možete ministre obraz sebi da uzmete, ili da postanete Don Kihot ili da postanete čudo. Ja ću vas da podržavam da postanete čudo. Ministe, ovo je vaša nesposobnost kao ministra. Nijeste smjeli da uđete u ovu priču sa ovim rokovima”, poručio je Radulović.

U završnoj riječi ministar je naveo da je skupštinska rasprava izlazila iz okvira teme.

„Vrata mog kabineta su široko otvorena dođite da pročitamo zakon zajedno“, zaključio je ministar Radulović.

Send this to a friend