Ekonomija

Usvojen Strateški plan razvoja do 2022. godine: Za razvoj Tivta 120 miliona eura

Odbornici Skupštine Opštine Tivat na 25. sjednici usvojili su predlog Strateškog plana razvoja opštine 2019-2022 kojim je definisan razvoj opštine kroz četiri specifična strateška cilja za čije ostvarenje će u naredne četiri godine iz budžeta Opštine Tivat i iz drugih izvora biti uloženo oko 120 miliona eura.

Kako je saopšteno iz ove opštine, radi se o unapređenju postojeće i izgradnje nove saobraćajne infrastrukture za šta će biti obezbijeđeno 80,5 miliona eura, uključujući i zaobilaznicu vrijednu 57 miliona, potom 26,6 miliona za razvoj kulture, poboljšanje zdravstvenih usluga i statusa pojedinih društvenih grupa, te 11,2 miliona eura za obezbjeđenje kontinuiranog vodosnadbijevanja i unapređenje komunalne infrastrukture.

Za unapređenje oblasti zaštite životne sredine i povećanje stepena energetske efikasnosti biće obezbijeđeno 913 hiljada eura.

“Radi se o strateškim projektima i projekcijama razvoja koje moraju biti uvrštene u jedan ovakav plan. To su osnovni kapitalni projekti koji bi trebalo da unaprijede kvalitet saobraćaja, infrastrukture i uopšte života u Tivtu”, rekao je predsjednik Opštine Siniša Kusovac, navodeći da je iz prethodnog Plana realizovano 62 odsto projekata.

Skupština Opštine dala je saglasnost za zaključenje Sporazuma o o regulisanju međusobnih prava i obaveza u objektu koji se gradi na urbanističkoj parceli 5c u zahvatu DUP-a Seljanovo.

Radi se o multifunkcionalnom objektu u kome će pored Centra za djecu sa smetnjama u razvoju biti i Crveni krst, i druge kategorije.

“Višenamjenski objekat predviđen projektom, obuhvata ne samo Dnevni centar već i prostorije za rad i aktivnosti opštinske organizacije Crvenog krsta, prostorije za rad mjesne zajednice, i smještaj za žrtve nasilja. Odluka o lokaciji na Seljanovu je poptuno opravdana jer Opština Tivat ovim objektom rješava značajna pitanja iz socijalne zaštite koja se odnose na nekoliko kategorija lica u stanju socijalne potrebe. Na lokaciji na Seljanovu nema neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, lokacija je udaljena od centra grada 1,4 km, Doma zdravlja kilometar, osnovne i srednje škole i velikog gradskog parka 400 metara“, odgovorila je na primjedbe o lokaciji dijela odbornika sekretarka za socijalna pitanja Darka Ognjanović.

Odbornici su jednoglasno usvojili predlog Odluke o izletničkoj taksi na lokalitetima izuzetne turističke vrijednosti, u visini od jedan euro, koja neće biti naplaćivana za individualne, školske i posjete u svrhu obrazovanja.

Turistički lokaliteti izuzetnih prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti na teritoriji opštine Tivat su Gradski park i Gornja Lastva.

“Usvojen je i Predlog Odluke o imenovanju Srećka Tripovića za izvršnog direktora Društva sa ograničenom odgovornošću za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda za Opštine Kotor i Tivat, na period o četiri godine. Za člana Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave izabran je Gvozden Balšić”, navode iz Opštine.

SO je donijela Odluku o bližim kriterijumima za ostvarivanje prava na socijalno stanovanje za lica u stanju socijalne potrebe, usvojena je Odluka o donošenju DUP-a “Servisna zona Luštica”.

“Planirana namjena u okviru zahvata Plana su površine za industriju i proizvodnju, površine za obradu, sanaciju i skladištenje otpada, površine za sport i rekreaciju, objekti elektroenergetske infrastrukture, objekti hidrotehničke infrastrukture, površina specijalne namjene i saobraćajne površine”, dodaju oni.

Odbornici su usvojili Predlog Lokalnog plana za postizanje rodne ravnopravnosti 2018-2022 u opštini Tivat.

Usvojeni su i Predlog odluke o izmjeni Odluke o povjeravanju upravljanja javnim prostorom za parkiranje vozila privrednom društvu Parking servisDOO Tivat.

Donijeta je i Odluka o izmjeni Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji Opštine Tivat kojim je ulicama na teritoriji Opštine Tivat, osim u pješačkim i zonama smirenog saobraćaja, dozvoljen saobraćaj za teretna vozila najveće dozvoljene mase do 5 tona (izuzetno do 12 tona) za potrebe snabdjevanja trgovinskih i ugostiteljskih objekata, kao i za potrebe izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije i opremanja objekata.

Usvojen je zaključak o oslobađanju plaćanja naknada za korištenje opštinskih puteva za 2018. godinu na području MZ Krtoli i MZ Krašići. Predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević smatra da je na taj način subvencionisan samo dio građana koji se bave malom privredom.

Send this to a friend