Ekonomija

Usvojen Zakon o fiskalizaciji, nove kase od 2021. godine

ilustracija

Poslanici su juče usvojili izmjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga kojom se predviđa produženje roka za početak primjene tog zakonskog rješenja za 1. januar 2021. godine.

Prvobitno je bilo predviđeno da zakon, koji je Skupština usvojila 12. avgusta ove godine, počne da se primjenjuje od januara naredne. Ministar finansija Darko Radunović kazao je juče da su poslodavci i informaciono-tehnološka (IT) zajednica u više navrata tražili odlaganje prijemjene zakona kojim se planira zamjena fiskalnih kasa u trgovinama elektronskim uređajima.

Oni su, kako je ministar rekao, ukazali da softverska rješenja za poreske obveznike još nijesu spremna i dostupna na tržištu.

“Prvi razlog je vezan za poštovanje procesa nabavke centralnog sistema za fiskalizaciju koji je finanisiran sredstvima Svjetske banke i kao takav ima propisan ritam, rokove i pravila, koje kao korisnici zajma moramo poštovati, a koji su pouzrokovali određeno kašnjenje na plan implementacije projekta. Drugi razlog je trenutna uslovna spremnost tržišta informacionim tehnologijama, a time i poreskih obveznika za prilagođavanje na novi poslovni model, objasnio je Radunović.

Poslanik DPS-a Branko Čavor istakao je da se zakon ne mijenja suštinski, već se jedan član koji predviđa pomjeranje roka primjene. Čavor je podsjetio i da je fiskalizacija podrazumijevala i testni period koji je, kako je dodao, nerealno sprovesti u trenutnim uslovima.

“Rokovi već ističu, u toku je tender za koji nije izvjesno da će se završiti u naredna tri mjeseca, ako dodamo i vrijeme od dva mjeseca potrebno za nabavku i implementaciju sistema. Onda, realan je zahtjev Ministarstva finansija da se primjena zakona odloži za januar 2021. godine, kazao je Čavor

Njegov kolega iz SDP-a Raško Konjević predložio je da Ministarstvo, sredinom naredne godine, dostavi Skupštini izvještaj o pripremama za početak fiskalizacije.

On je ukazao da je od potencijalnih prihoda od fiskalizacije, koji su procijenjeni na 13 do 15 miliona eura na godišnjem nivou, važnija borba protiv sive ekonomije.

“Zakon o fiskalizaciji izuzetno je važan sa aspekta borbe protiv sive ekonomije. Važnija je činjenica da država pokazuje želju, namjeru i snagu da se bori protiv sive ekonomije. Ona razara sistem, remeti tržište. Ona je rak rana ukupnog sistema, naglasio je Konjević.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da je trebalo odložiti za tri mjeseca ili za pola godine uredbu o registar kasi.

“Nije loše konsultovati sve subjekte ovog društva i tražiti njihovo mišljenje, ali to mišljenje se traži prije nego što se pristupi određenim zakonskim rješenjima, njihovom usvajanju, kazao je Damjanović.

Uvođenje sistema elektronske fiskalizacije, kako je ukazao poslanik DPS-a Bogdan Fatić, direktno će uticati na skraćivanje cjelokupnog administrativnog postupka, što će poreskim obveznicima olakšati postupak obračunavanja i plaćanja poreskih obaveza.

“Građani će imati priliku da elektronskim putem provjere validnost izdatog računa kroz kontrolisanje da li je taj račun koji je izdat kupcu proknjižila i evidentirala poreska uprava zaključio je Fatić.

Poslanici su na osmoj sjednici drugog redovnog jesenjeg zasijedanja izglasali i Zakon o radu, Zakon o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, kao i zakone o zaštiti morske sredine i o crnogorskom državljanstvu.

Send this to a friend