Ekonomija

Usvojena nova deklaracija za rješavanje izazova u ribarstvu

Sa potpisivanja Deklaracije

Nova malteška ministarska deklaracija za rješavanje izazova u ribarstvu u narednih deset godina usvojena je danas na Malti.

Deklaraciju je u ime Crne Gore potpisala generalni direktor Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica, prenosi Mina business.

Kako je saopšteno iz resora, najznačajniji među izazovima su obnova ključnih ribljih fondova, koji su osnova za održivost i dugoročni opstanak sektora ribarstva, a posebno malog obalnog ribolova.

Stolica je podsjetila da Crna Gora svojim ribolovnim aktivnostima nije doprinijela aktuelnom alarmantnom stanju morskih resursa, kao i da ne bi trebalo da trpi posljedice takvog stanja.

Bez obzira na tu činjenicu, ona je deklaraciju ocijenila kao ambicioznu i zahtjevnu, samim tim što predviđa ostvarivanje mnogih značajnih ciljeva u periodu od deset godina.

„Ipak, slažemo se sa činjenicom da su intenzivnije promjene jedini način da se na nivou Mediterana riblji resursi oporave, morska životna sredina vrati u ravnotežu, a održivi ribolov ponovo obezbjeđuje sredstva za normalan život primorskih zajednica i razvoj lokalnih ekonomija“, saopštila je Stolica.

Evropski komesar za zaštitu životne sredine, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vela rekao je da vjeruje da će potpisivanjem deklaracije ideja o održivosti ribarstva na Mediteranu postati realnost.

“Zemlje Mediterana moraju nastaviti da sarađuju. Predlažem novi sastanak za dvije godine kako bi se utvrdio napredak”, zaključio je on.

Send this to a friend