Ekonomija

Jedan od direktora Montenegro Airlinesa podnio ostavku, Uprava prihoda traži stečaj

Direktor za tehničko održavanje vazduhoplova u Montenegro Airlinesu (MA) Ivan Petrović podnio je ostavku na tu funkciju 9. marta u kojoj jasno odbacuje odgovornost i obavezu održavanja aviona bivše nacionalne avio-kompanije, a koje će koristiti novo preduzeće ToMontenegro, saznaju Dnevne novine. Vijesti pišu da je Privrednom sudu stigao dopis od Uprave prihoda za pokretanje stečaja u nacionalnom avio-prevozniku zbog duga za poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih u iznosu od 12 miliona eura.

Petrović je dostavio ostavku v.d. direktora i rukovodiocu odgovornom za bezbjednost saobraćaja Nikoli Vukeliću.

“Da je Vukelić iole upoznat sa regulativom i bezbjednosnim zahtjevima, urgentno bi naložio obustavu svih radova na avionima dok se ne imenuje novi rukovodilacza održavanje i plovidbenost”, kazali su Dnevnim novinama predstavnici zaposlenih Miljan Perović, Valeri Đekić i Srđan Habić.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo obavila je inspekcijski nadzor u MA i konstatovala nepravilnosti u održavanju aviona.

“Riječ je o vazduhoplovima koji treba da obavljaju saobraćaj za ToMontenegro. Agencija, tokom inspekcijskog nadzora, ili nije bila obaviještena ili je propustila da konstatuje da je direktor za tehničko održavanje vazduhoplova u MA Ivan Petrović podnio ostavku”, kazali su predstavnici zaposlenih MA.

Prema njihovim riječima, radovi oko aviona, bez definisane odgovornosti, izuzetno su opasni.

“Nekoordinisane i neorganizovane akcije, kako bi avioni bili spremni za polijetanje u nerealno kratkom roku, izuzetno su riskantne, i bojimo se da oni koji te akcije sprovode možda nijesu ni svjesni da ulaze u zonu rizika koji može dovesti do fatalnih posljedica”, poručili su Perović, Đekić i Habić.

Oni su kazali da će se obrati ti i Evropskoj agenciji za vazduhoplovnu sigurnost.

“Konstatovan je niz grešaka i kršenja regulatornih, bezbjednosnih i sigurnosnih zahtjeva, koji su, očigledno, promakli i crnogorskom regulatomom organu za oblast vazduhoplovstva”, zaključili su radnici MA..

Radnici bivše nacionalne avio-kompanije pitaju da li je Nikola Vukelić, kao odgovorni rukovodilac za bezbjednost, obavijestio Agenciju za civilno vazduhoplovstvo o ostavci Ivana Petrovića.

“Ukoliko nije, to bi trebalo da bude ozbiljan alarm o njegovim kompetencijama za obavljanje pozicije koju pokriva”, ukazali su Perović, Đekić i Habić.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo obavila je inspekcijski nadzor u MA i konstatovala nepravilnosti u održavanju aviona.

Uprava prihoda traži stečaj za Montenegro Airlines

A Vijesti pišu da je Privrednom sudu stigao dopis od Uprave prihoda za pokretanje stečaja u nacionalnom avio-prevozniku zbog duga za poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih u iznosu od 12 miliona eura.

Nacionalni avio-prevoznik, prema posljednjim podacima sa crne liste poreskih dužnika, koja je objavljena sa presjekom na kraj januara ove godine državi duguje 11,97 miliona eura za poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih.

Ukupni dugovi kompanije na kraju prošle godine iznosili su 110 miliona eura.

Zaposlenima se duguje šest zarada, kao i staž za period od septembra 2017.godine.

8

avatar
1000
8
0
0
 
8
peroDarinaGradjani Crne GooooStavra
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pero
Gost
pero

CG i drzavne firme to ne ide u kalup…
treba sve privatozovati od luke do zeljeznice

Darina
Gost
Darina

NEZNALICE ! Ko još vjeruje da je Bojanić sposoban da nešto dobro uradi

Gradjani Crne G
Gost
Gradjani Crne G

Ovi strucnjaci lazni hriscani i takozvani apostoli unistise sve..sjedi ga majcin sine u te njihove avione ako smijes ako kad i polete ..dok ne sruce jos 200 miliona

oooo
Gost
oooo

Evo jos jedan dokaz da nasa vlada nije upoznata sa situacijom u vec bivsem MNA jer je planirala da lete za BG vec prvog Juna?! Samo me interesuje kojim avionima ili ce ih njihova Srbija castit jedan avion da bi oni mogli rec da su POCELI i da su dobro uradili sto su ugasili tj unistili MNA.

Stavra
Gost
Stavra

Pa kako sad padose na 110 miliona kad je oko nove godine dritanga i ostala kompanija pricala 150 do 200 miliona ko to laze ko prica neistine dajte ljudi jednom da se drzimo rijeci sve sto bude lazno predstavljeno da mora da se na sud odgovara pa bi dobro preispitali sami sebe sto ce da pricaju mozda se kompanija mogla… Više »

Vesko
Gost
Vesko

Hvala Poreskoj upravi sto je podnijela zahtjev za uvodjenje stecaja.To je jedini nacin da zaposleni u MA zastite svoje interese.

Kendi
Gost
Kendi

Na prve letove da odu ministri, dok se to ne razradi.

Milos
Gost
Milos

I sad avion nece poleceti naredna 3 mjeseca.haha. presmijesno

Send this to a friend