Ekonomija

Uvezeno robe u vrijednosti oko 2,14 milijardi eura, a izvezeno u iznosu od 324 miliona

Ilustracija

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore od januara do oktobra ove godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 2,461 milijardi eura, što ukazuje na rast od 12,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je MONSTAT.

Izvoz robe imao je vrijednost od 324,4 miliona eura, a uvoz 2,1366 milijardi eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za šest odsto, a uvoz veći za 13,4 odsto.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,2 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 16,2 odsto, navode u MONSTAT-u.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani po materijalu (sektor 6), u iznosu od 93,3 miliona eura (od čega su: Obojeni metali – 64,6 miliona eura, Gvožđe i čelik – 16,4 miliona eura i ostalo).

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 535,5 miliona eura (od čega: Drumska vozila -151,6 miliona eura, Električne mašine, aparati i uređaji – 106,9 miliona eura i ostalo).

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (73,1 miliona eura), Mađarska (40,9 mliona eura) i Bosna i Hercegovina (25 miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (411,8 miliona eura), Kina (220,1 miliona eura) i Njemačka (189,5 miliona eura).

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Odlican rezultat…
Ja zaradim godisnje 31400e a potrosim 213140eur…i ako me neko pita kako poslat cu ga u pm

Rolex
Gost
Rolex

Interesantno uvoz iz Srbije 411,8 mil eura,a izvoz 73,1 mil eura,ovo pokazuje koliko je ova vlada nesposobna da vodi drzavu,s tim da imamo povecan uvoz fasizma i cetnistva,e to je uspijeh ove korumpirane “vlade”.E sada vidimo koliko je korupcija u vrhu zastupljena.Pod hitno treba smanjiti zavisnost od Srbije,a povecati sa Italijom i Hrvatskom.E sa ovima nema korupcije na drzavnom nivou,dok… Više »

Boris
Gost
Boris

Rolex, koliko je sati? Mogao bi malo poći na liturgiju. Dobra je misa, ali liturgija je sveobuhvatnija i ljepša, i korisnija.

Bada Bing
Gost
Bada Bing

Boris@Cini mi se da si maloljetan,onda ti nije za zamijeriti,ali ako si punoljetan,onda tvoj QI je na niskom nivou,bolje zadrzi svoje misljenje za sebe!

Koverdejl D.
Gost
Koverdejl D.

“Nikad vise 1918.” (Za svaki slucaj da naglasim da je ovo bilo ironicno.)
E, glupi narode, sa ovakvom vlascu vraticemo se u 1018. godinu. Shvatate li da se za iznos deficita konstantno zaduzujemo? Nasi praunuci ce vracati nase dugove, ako budu imali od cega.

Pjer
Gost
Pjer

Od ovog uvoza barem pola nije trebalo.Zivjeli bi isto i bez toga.

Mirko
Gost
Mirko

Da vam nije Boke bili bi najgora država na planeti .

Kiril D.
Gost
Kiril D.

Sva sreća, pa nemamo deficit!

Send this to a friend