Ekonomija Priznanje za dobrovoljne davaoce krvi CEDIS-a

Uvijek tu kada su potrebni i u službi čovjeku u nevolji

Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS dobio je godišnje priznanje Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore za izuzetan doprinos kao partner u toj humanoj djelatnosti, prenose Dnevne novine.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore Gordana Rašović istakla je doprinos dobrovoljnih davalaca krvi iz CEDIS-a koji su uvijek tu kada su potrebni.

“Doprinos davalaca iz CEDIS-a je nemjerljiv. Uvijek se na njih može računati, što je od neprocjenljivog značaja za posao kojim se mi bavimo, a da ne ističem od kolikog je onda značaja za onoga koji tu krv čeka za svoj život. Takođe, CEDIS je finansijski podržao i razne aktivnosti našeg Zavoda, u prvom redu projekat Telemedicina. Zahvalni smo na takvoj podršci”, kazala je doktorka Rašović.

Klub dobrovoljnih davalaca krvi CEDIS-a nastavlja akcije darivanja krvi. Nova akcija održana je 13. decembra u Podgorici i uspješno završena, jer se javilo 40-ak humanista, a prikupljene su 32 jedinice krvi, što je potvrda da u kompaniji CEDIS rade humani ljudi koji žele da pomognu drugima.

“Postajemo stabilan klub koji ispunjava cilj da bude u službi čovjeku u nevolji i da doprinese poboljšanju zdravstvenog standarda. Pored toga što imamo člana koji je 65 puta darovao krv, sve je više novih davalaca tako da postajemo i sve brojnija porodica humanista CEDIS-a, što posebno raduje”, kazao je jedan od davalaca, Nikola Šoć.

Nađa Bošković iz Zavoda za transfuziju krvi toga dana je ukazala na značaj dobrovoljnog darivanja krvi i pohvalila Klub dobrovoljnih davalaca krv CEDIS-a kada je u pitanju svijest o doniranju krvi, jer se i mimo redovnih akcija uvijek odazovu na poziv.

U želji da motiviše i druge na ovo humano djelo, ona podsjeća da davalac može biti zdrava osoba staristi između 18 do 65 godina, te da muškarci krv mogu donirati na svaka tri, a žene na četiri mjeseca.

“Prilikom doniranja krvi, davalac kontroliše i svoje zdravlje, tj. pored krvne slike i opšteg fizikalnog pregleda, donirana krv se kontroliše na krvlju prenosive bolesti, a onima koji dođu prvi put određuje se krvna grupa i Rh faktor. Pored toga, nema nikakvih štetnih posljedica za donore, niti se stvara zavisnost, traje kratko a jedna doza krvi može spasiti tri života. U roku od dva sata nadoknadi se tečnost, u roku od dva dana do dvije nedjelje organizam sam nadoknadi ćelije, a u roku od tri mjeseca gvožđe”, istakla je Bošković.

Stoga ona upućuje poziv svima, ne samo u kompaniji već i izvan nje, koji se osjećaju sposobnim i zdravim da se pridruže i učine što brojnijom porodicu humanista okupljenu u Klubu CEDIS-a.

“Održiva i primjerena snabdjevenost krvlju smatra se ako prosječno četiri odsto stanovništva daje krv, a mi smo došli do 3,5 odsto. Nadam se da ćemo dostići i taj procenat, što će značiti da imamo sigurne zalihe ove dragocjene tećnosti, a to je izuzetno važno”, dodala je Bošković.

Vrijedi pohvaliti nesebične višestruke davaoce koji se odazovu na svaku akciju i svoju krv daruju nepoznatim osobama. Slavko Perunović s pravom može ponijeti titulu najhumanijeg člana CEDIS tima, jer je sa svojih 57 godina 65 puta darovao krv.

“Davalac krvi sam postao kad mi se supruga razboljela, a ja nijesam mogao da za nju obezbijedim krv. Od tada kao član nekoliko društava dobrovoljnih davalaca, tri do četiri puta godišnje dajem krv”, kaže Perunović.

Osim što je jedan od rekordera u davanju krvi, Perunović i na druge načine pokazuje koliko je human čovjek. On je član ekipe koja godišnje besplatno okreči deset stanova ljudima koji su u stanju socijalne potrebe.

Lijep je osjećaj pokloniti krv

“Darivanje krvi dobar je način da se pomogne drugom ljudskom biću. Lijep je osjećaj pokloniti krv drugome, sa željom da taj neko ozdravi”, kaže Miroslav Krkeljić koji se uvijek rado odazove humanitarnim akcijama.

Send this to a friend