Ekonomija

Uvoz šest puta veći od izvoza

Ilustracija

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za deset mjeseci ove godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 2,0377 milijardi eura, što je pad od 19,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Izvoz robe imao je vrijednost od 286,5 miliona eura, a uvoz 1,7512 milijardi eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio manji za 15,7 odsto, a uvoz manji za 19,6 odsto.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,4 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 15,6 odsto”, ističu u MONSTAT-u.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni Sirove materije, sem goriva (sektor 2), u iznosu od 65,9 miliona eura (koji čine: Mineralne rude i otpaci metala – 38,4 miiona eura, Pluta i drvo – 23,7 miliona eura i ostalo).

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 403,2 miliona eura (koji čine: Drumska vozila – 103,0 miliona eura, Električne mašine, aparati i uređaji – 90,5 miliona eura i ostalo).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (75,1 miliona eura), Slovenija (27,8 miliona eura) i Mađarska (19,9 miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (343,2 miliona eura), Kina (180,6 miliona eura) i Njemačka (166,3 miliona eura). Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa
potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasilije
Gost
Vasilije

Srbija kao okosnica privrede u CG ima veliku zaslugu za porast ekonomije, daleko ispred svih Srbija ulaže u razvoj i prosperitet CG na svim nivoima. Taj rast u budućnosti očekuje se da bude mnogo veći, privredni subjekti su taj trend prepoznali i spremno dočekali.

logika
Gost
logika

eviva…. a dje su dezurni botovi da prokomentarisu srbiju kao najveceg spoljno-trgovinskog partnera?

Send this to a friend