Ekonomija

Uvoz šest puta veći od izvoza

Ilustracija

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period od januara do novembra 2018. godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 2,701 milijardi eura, što ukazuje na rast od 12,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

“Izvezeno je robe u vrijednosti od 363,9 miliona eura, a uvozeno u vrijednosti 2,3368 miliona eura”, saopštio je MONSTAT.

U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 8,6 odsto, a uvoz veći za 12,8 odsto.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,6 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine (16,2 odsto). U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani po materijalu (sektor 6), u iznosu od 102,3 miliona eura (od čega su: Obojeni metali – 70,8 miliona eura, Gvožđe i čelik – 18,1 miliona eura i ostalo)”, navode u MONSTAT-u.

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 580,1 miliona eura (od čega: Drumska vozila – 166,6 miliona eura, Električne mašine, aparati i uređaji – 115 miliona eura i ostalo).

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (83,1 miliona eura), Mađarska (45 miliona eura) i Bosna i Hercegovina (28,3 miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (450 miliona eura), Kina (238,3 miliona eura) i Njemačka (210,7 miliona eura).

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
takoSEtoRADI
Gost
takoSEtoRADI

Da nije možda obrnuto?

Pjer
Gost
Pjer

Od toga barem pola nije nuzno i mozese pokriti domacim proizvodima

Nadal
Gost
Nadal

Srbija živi od izvoza u “neprijateljske” zemlje Kosovo i Crnu Goru s oko milijardu eura, i suficitom u izvozu prema tim zemljama od cca. 0,9 milijardi eura!!

Sovereign
Gost
Sovereign

Хахахаха ….брзо ћете на добош. Добро вам учињено!

Zabjelo je majk
Gost
Zabjelo je majk

A dje je Albanija i kosovo* u ovom odnosu uvoz izvoz? Zar nam to nisu glavni prijatelji? A Njujork Gusinje? Piii opet jedemo iz Srbije mrzne

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Uzas zivi..kako opstajemo..no comment

idarch
Gost
idarch

Znači naslov vesti je mogao jednostavno biti samo: Bankrot

Paucina
Gost
Paucina

Ne sjekiraj se. Te 2 milijarde razlike pokrivaju usluge – 1 milijarda od turizma a resto od doznaka i sive ekonomije.

Send this to a friend