Ekonomija

Uz podršku države i zajednički rad, poljoprivreda je šansa za uspješan biznis

Poljoprivreda i proizvodnja hrane u Crnoj Gori predstavljaju dobru šansu za razvoj uspješnog biznisa i zapošljavanje, saopšteno je na seminaru za poljopriveredne proizvođače i prerađivače, koji su organizovali Investiciono-razvojni fond i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na seminaru je ocjenjeno da, u cilju otvaranja perspektive u tom pravcu, država je napravila ozbiljne iskorake u stvaranju ambijenta za ubrzan razvoj poljoprivrednih gazdinstava i preduzetništva u toj oblasti, kroz mjere podrške iz Agrobudžeta, privlačenje sredstava iz EU fondova, kao i povoljnije uslove kreditiranja za investicije u ovom sektoru.

“Državne institucije, u saradnji sa proizvođačima i svima koji imaju biznis inicijativu, nastaviće da rade na snaženju podrške, rješavanju problema, u pravcu kreiranja pretpostavki za još bolji poslovni ambijent za proizvođače hrane”, saopšteno je tokom seminara.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, cilj organizovanja seminara bio je da se kroz predstavljanje mogućnosti, kao i uspješnih poljoprivrednih proizvođača, motivišu ostali poljoprivredni proizvođači i preduzetnici da krenu putem razvoja biznisa u sektoru poljoprivrede.

U tom pravcu, kako dodaju, seminar je imao i simbolički naziv “Možeš i ti”.

“Odabrani kao uspješni, poljoprivredni proizvođači i preduzetnici koji su predstavili svoje poslovanje i ostvarene rezultate, proizvođač povrća iz Danilovgrada Veselin Jovović, mladi pčelar Marko Ćirović, kao i vlasnik farme koka nosilja u Martinićima, direktor firme Agromont Božidar Jokić istakli su da je po razvoj njihovog biznisa presudan značaj imala podrška koju su imali kroz povoljne kreditne linije IRF-a, projekte MIDAS, IPARD like, kao i saradnju sa IRF-om i Ministarstvom poljoprivrede. Oni su poručili da su zainteresovani da kroz programe i projekte države i dalje unapređuju svoj posao i znanje. Oni su izrazili nadu da će Ministarstvo i IRF znati i uspjeti da podrže inicijativu mladih ljudi koji prepoznaju poljoprivredu kao šansu za uspješan biznis i rješavanje egzistencijalnih pitanja”, navode iz Ministarstva.

Direktor IRF-a Zoran Vukčević, tokom seminara je ocijenio evidentnim da je poljoprivreda zaista šansa za uspješan biznis i da to pokazuju brojni uspješni primjeri.

On je poručio potencijalnim preduzetnicima da ne moraju imati genijalne ideje, već realne i koje će biti fokusirane da stvaraju novu vrijednost.

Polazeći od toga da su finansijska ograničenja ono što je glavna prepreka za razvoj biznisa, Vukčević je rekao da se u tom pravcu značajno odmaklo, te da je sada ambijent podsticajan i fokusiran na davanje šanse.

Ovom prilikom je, kako se navodi, podsjetio je da su prije desetak godina kreditni uslovi u Crnoj Gori bili kamatna stopa između 12 i 15 odsto, sa grejs periodom od šest mjeseci i rokom povraćaja do tri godine.

“Danas govorimo o roku povraćaja od 12 godina, grejs periodu do četiri godine, kamati od dva do tri odsto, a imamo i beskamatne kredite”, naveo je Vukčević.

Direktor IRF-a je, podsjetio da je ta institucija od osnivanja ukupno plasirala u crnogorsku privredu 438,5 miliona eura, od čega je u poljoprivredu 139,4 miliona eura.

“Plan za ovu godinu je da plasiramo najmanje 120 miliona eura, koje ćemo realizovati kroz 33 kreditne linije, od čega je pet namijenjeno poljoprivredi”, najavio je Vukčević.

Podsjetio da je u saradnji sa Ministarstvom ove godine napravljen dalji iskorak u kreditiranju poljoprivrede, sa dvije nove linije, namijenjene  za rješavanje ključnih problema poljoprivrednika.

To je linija vezana za otkup viška poljoprivrednih proizvoda, zatim linija vezana za podršku iz Agrobudžeta kroz koju će mjere koje je Ministarstvo planirano biti i podržane kreditnim aranžmanom..

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović smatra da je osnovna tema današnjeg događaja pod sloganom “Možeš i ti” ohrabrujuća.

 

Send this to a friend