Ekonomija

Uz podršku Norveške veće zapošljavanje kroz projekte vrijedne 540.000 eura

Norveška će podržati 30 projekata za unapređenje zapošljivosti i podršku poslovanju u manje razvijenim područjima Crne Gore, preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora”. Ovi projekti vrijedni ukupno 540.000 eura, doprinijeće zapošljavanju najmanje 35 osoba i povećanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa i otvaranju novih radnih mjesta, saopšteno je iz UNOPS-a.

Predstavnicima preduzeća i organizacija koje će sprovoditi projekte danas su dodijeljeni sertifikati o finansijskoj podršci Norveške.

“Ministarstvo ekonomije i projekat “Norveška za vas – Crna Gora” imaju zajednički cilj da pruže podršku privrednom sektoru i lokalnim samoupravama, a veoma je važno što korisnici projekata dolaze iz manje razvijenih opština. Ovakvi projekti koji ciljaju razvoj manje razvijenih područja zaslužuju pažnju i napor svih nas da podržimo ovaj proces, a broj pristiglih prijava tokom dva javna poziva govori o potrebi za ovim oblikom podrške”, rekao je generalni direktor Direktorata za razvoj Ministarstva ekonomije Crne Gore Miloš Čelanović.

Na osnovu dostavljenih prijedloga projekata u okviru javnog poziva, odobreno je finansiranje 21 projekta za preduzetnike i mala preduzeća, koji će im pomoći da povećaju zapošljivost u manje razvijenim područjima. Za ove aktivnosti, Norveška izdvojila je 192.000 eura, dok privrednici kofinansiraju sa 48.000 eura.

“Projekat realizujemo u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i drugim resornim ministarstvima zaduženim za zapošljavanje i regionalni razvoj. Podrška razvoju malih biznisa ima za cilj da poveća zapošljivost u 16 opština obuhvaćenih projektom, dok od organizacija za podršku poslovanju očekujemo da rade sa privrednim subjektima na razvoju konkurentnosti, rastu proizvodnje i prihoda, uz unapređenje zapošljivosti”, rekao je menadžer projekta Armen Čekić.

Devet projekata za podršku poslovanju odabrano je u okviru javnog poziva, koji će direktno ili indirektno uticati na ostvarivanje prihoda i povećanje mogućnosti zapošljavanja, biće ojačana saradnja svih uključenih partnera na nivou opštine. Kraljevina Norveška za ove aktivnosti izdvaja 286.000 eura, dok organizacije za podršku poslovanju učestvuju sa 15.000.

Detaljni spiskovi svih projekata za koje je odobreno finansiranje, dostupni su na sajtu “Norveška za vas – Crna Gora” (www.norveskazavas.me) u odjeljku “rezultati”.

Ovaj projekat ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 miliona eura, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Send this to a friend