Ekonomija

Uz vodonik jeftinija proizvodnja i čistiji vazduh

Korištenjem vodonika u industriji, termoelektranama, toplanama, pekarama, hemijskim čistionama i domaćinstvima mogu se ostvariti uštede od 50 odsto i drastično smanjiti emisija štetnih gasova, saopštio je Pobjedi direktor i vlasnik bečke kompanije Niroši inovejšn grin enerdži Rodoljub Nikolić.

“Ova tehnologija bi Crnu Gona vodila ka karbonskoj neutralnosti i to je idealna prilika i uslov za smanjenje zagađenja vazduha, dok se uložena sredstva vraćaju za tri godine”, kazao je Nikolić i istakao da se primjenom vodonika postiže ušteda fosilnih goriva od 50 odsto, tako da je proizvodnja upola jeftinija.

Istakao je da je došlo do epohalnih otkrića vezanih za korišćenje vodonika u industriji.

“Prilikom sagorijevanja dolazi do sjedinjavanja sa kiseonikom i tako se postiže velika toplotna energija”, objasnio je Nikolić.

Navodi da je najviše proučavao primjenu vodonika kod sagorijevanja u kodovima koji se koriste u industriji, i to u termoelektranama, toplanama, industrijskim pekarama, hemijskim čistionama, kao i u kodovima za individualno grijanje koji koriste fosilna goriva ugalj, lož ulje, naftu, mazut, plin; peleti drva, a koja pri sagorijevanju emitujuštetne gasove za životnu sredinu.

Prema njegovim riječima, kroz dugogodišnji rad, bavio se naučnim mjerenjem vazduha, po standardima EU i dobro je upoznat sa emisijom i imisijom vazduha u Crnoj Gori.

“Sada sam posvećen „liječenju” zagađenog vazduha najsavremenijom tehnologijom. HHO sistem proizvodi vodonik i kiseonik “gas“ procesom elektrolize vode”, objasnio je Nikolić.

Ističe da ova tehnologija omogućava proizvodnju visoko energetskog goriva vodonika.

“Primjenom te tehnologije u kotlovima postiže se drastično smanjenje ugljen dioksida i sumpor dioksida do 30 odsto, azotnih oksida do 25 odsto, aPMlO i PM2,5 čestica za šest do osam puta”, rekao je Nikolić.

Navodi da se u svijetu serijski proizvode i primjenjuju ovi sistemi koji smanjuju zagađenje vazduha od sagorijevanje fosilnih goriva, kapaciteta od deset KW do 300 MW.

“Za Crnu Goru, to znači da u kratkom roku možemo smanjiti zagađenje vazduha termoelektrane, toplane u gradovima, bolnicama, školama, sportskim centrima, studentskim domovima, javnim ustanovama i privatnim ložištima, kapaciteta od deset KW i više”, istakao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, investicija u ovu tehnologiju koja se dograđuje u postrojenja snage jedan MW iznosi 100.000 eura.

“ostoje povoljni EU fondovi za finansiranje eko projekata, a i Vlada je obezbijedila povoljnu kreditnu liniju za projekte zaštite životne sredine preko RF.-a, koji odobrava maksimalno tri miliona, a minimalno 10.000 eura”, kazao je Nikolić i objasnio da je rok vraćanja kredita 15 godina, grejs period do pet godina, uz kamatnu stopu 3,8 do četiri procenta.

Primjena vodonika kod sagorijevanja fosilnih goriva je počela prije dvadesetak godina, a koristi se u EU, SAD, Kini, Australiji…

Kod nas bi zavisila od inicijativa opština, ministarstava zdravlja i prosvjete, jer oni u svojim objektima imaju najviše kotlova na fosilna goriva.

“Privatni sektor će sam naći svoj interes, jer se uloženi novac vraća za tri godine. Najvažniji je ipak opšti interes zdravlje građana i životne sredine”, rekao je Nikolić, koji kaže da je bio partner državi prije dvadesetak godina pri osnivanju Centra za ekotoksikološka ispitivanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zaukop
Gost
Zaukop

Pitanje: Znate li način proizvodnje vodonika? Elektroliza vode. Zašto bi ulagali u ovo, koristili veću količinu energije da bi proizveli vodonik koji u sebi u ima manje potencijalne energije kad već imate struju? Jedina primjena vodonika je u automobilima jer su vodoničke ćelije višestruko bolje od baterija. Cio tekst žestoko podsjeća na neku sponzorisanu objavu.

zdravo
Gost
zdravo

napredne tehnologije treba podrzati..

Send this to a friend