Ekonomija

Uzgoj tune mogao bi postati brend Crne Gore

Usvojen je Prostorni plan za otvoreno more, stanje tune u našim vodama je dobro i otvaranje malih preduzeća u zaleđu koja bi se bavila preradom ribe, Crnoj Gori donijelo bi veliku dobit, poručio je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu za biologiju mora.

“Do sada je pomak u ovoj oblasti postignut u samoj organizaciji ribara i udruženja, stvaranje klastera, kao i svijest ribara da zajedničkim, timskim  radom se mogu postići rezultati”, naveo je on.

Ulov male plave ribe, uzgoj tune, razvoj fabrike za preradu ribe, logistike na obali, crnogorskoj ekonomiji može donijeti brend, kao nešto što je iz južnog Jadrana, visokog saliniteta i čiste vode.

“Ekonomski važne vrste u ribolovu u Mediteranu i Jadranskom moru su oslić, barbun, kozica, a od glavonožaca hobotnica, od male plave ribe su srdela i inćun. Za svaku od ovih vrsta se radi kompletna studija biološka i ekonomska i njohov ulov se ograničava na određeni broj tona”, podsjetio je Joksimović.

Članovi Generalne Komisije za ribarstvo Mediterana izborili da kvotu koja je Crnoj Gori bila zamrznuta na 50 tona izlova male, plave ribe, srdele i inćuna i koja se odnosi na sve ostale zemlje Jadrana povećaju na 2,5 hiljade tona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja Ti
Gost
Ja Ti

KOJI STE VI UZGOJITELJI…
KOME NAMIJESTATE POSAO…
ZNA SE

Tomos
Gost
Tomos

Hahaha haha mi smo izmislili lov dinamitom i akumulatorom. I brend Tuba haha…

Mornar
Gost
Mornar

Ima krivolova ali je nase more i dalje bogato ribom.Za razliku od susjeda mi smo sacuvali riblji fond.Mali broj ribarica ima dozvolu za ribolov i to treba odrzati i iskoristiti nase potencijale.

Jovanka
Gost
Jovanka

Naslov nema veze sa tekstom, pogresno ste shvatili doktora, zna on dobro da je nemoguce uzgajati tunu u Jadranu…

BoB
Gost
BoB

Samo se cuvajte da krivolovci ne bace dinamit kad vide gomilu ribe!

Aja
Gost
Aja

Lijepa prica, aj dako se realizuje nesto pozitivno.

Smut
Gost
Smut

A mogao bih i ja postati svašta nešto, ali mi se nešto ne da.

Bojan
Gost
Bojan

Takav kakav si skeptik ne bi mogo postat ni morski krastavac

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Aj pa da vise ne jedemo konzerve.e ovo nije skepticno.

Toni
Gost
Toni

Kruzeri su zamutili.more,i rašćerali ribu iz zaliva

Send this to a friend