Ekonomija

Vektra: O poreskom dugu ako treba i na sudu

Kompanija Vektra Jakić, sa preko 10 miliona eura poreskog duga, prva je na novoj Crnoj listi od 200 dužnika. I dok iz Poreske uprave navode da su već pokrenuli mjere naplate, u kompaniji tvrde da dug nije toliki i da će, ako budu morali, ići na sud.

Direktor Poreske uprave, Miomir M. Mugoša, pojašnjava za Radio Crne Gore da je u toj kompaniji iniciran stečaj, ukinuto rješenje o reprogramu poreskog duga i blokiran žiro račun.

“I pokrenuli mjere naplate koje su predviđene Zakonom o poreskoj administraciji i u toku je kontrola Poreske uprave u tim kompanijama, gdje već kroz tu kontrolu smo uspjeli da naplatimo određeni dio poreskih obaveza od strane kompanija koje su imale poslovni odnos sa recimo kompanijom Vektra Jakić, a mi smo kroz zamjenu potraživanja već naplatili dio sredstava u iznosu nekih 500 – 600 hiljada eura”, kazao je Mugoša.

Iz Vektre Jakić tvrde da dug nije toliki, jer je Poreska uprava uračunala četiri miliona eura za koncesije koje, kako tvrdi predstavnik kompanije Milić Popović, nijesu eksploatisane.

“Ukoliko ne bude kompromisnog rješenja, mi smo u obavezi da pokrenemo sudski spor da se utvrdi tačno koliki je dug Vektre Jakić prema Poreskoj upravi. Prema onome što se kod nas vodi, mi smo čak i u poreskoj pretplati i u nekoliko navrata smo o tome obavijestili javnost”, kazao je Popović.

Iz SDP-a navode da država u slučaju navećeg poreskog dužnika Vektre Jakić ne primjenjuje zakon, kao za sve. Zato traže saslušanje ministra finansija i direktora Poreske uprave.

“Ovim bi se provjerilo postupanje Poreske uprave o primjeni Zakona o reprogramu poreskih potraživanja. Cijenimo da će svi članovi Odbora podržati ovu inicijativu imajući u vidiu da bi efiksana primjena Zakona o reprogramu poreskih potraživanja imala pozitivan uticaj na budžetske prihode”, kazao je portparol SDP-a Mirko Stanić.

Predsjednika Odboda za ekonomiju finansije i budžet Predraga Sekulića iz Radija Crne Gore pitali su da li će biti saslušani ministar Darko Radunović i Miomir M. Mugoša.

“Tim prije što sve ono što smo čuli od direktora Poreske uprave daje nam za pravo da kažemo da je u ovoj oblasti dosta urađeno u prethodnom periodu i vjerujemo da će nam ponuditi kvalitetne informacije oko onoga šta su njegova očekivanja u narednom periodu”, kazao je Sekulić.

O najvećim poreskim dužncima pred matičnim odborom razgovaraće se, kao je kazao Sekulić, krajem marta, ili početkom aprila.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Klasican primjer kako se cuvaju prijatelji, lazni ili pravi od strane vlasti…Vektra je odavno trebala da isplovi

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Da je radnika u pv ka sto nije pa jednu letvu pa sve po direktorima hahahah voze kola od 200 hiljada a ne daju plate pa to
Moze samo odje eee

alo
Gost
alo

Ima li koga da mu je Brkovic uredno platio za isporucenu uslugu/robu? Mislim da takvih nema pa zasto bi placao i pdv

Slavko
Gost
Slavko

Zasto gradjani Crne Gore placaju milione dugova dpsa? Od svojih 193 eura minimalca, a Albanija ina 250?

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Sa njim kao sa Atlas Grupom- ekspresno. Vidjeli smo da mozete, zato se ne folirajte.

Kratko
Gost
Kratko

Vektra – hercegnovski uništitelj. Vektra – pljevaljski uništitelj. ,,da se, jadna, za zelen bor uhvatim, i on bi se, zelen, osušio!”

Lipovo
Gost
Lipovo

Sveto i ,,Vektra,, ovako mogu 100 godina.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Brkoviću vrati koji miion iz ino tačuna svi znaju da ih imaš.

Send this to a friend