Ekonomija

Velika Britanija će sa 10 miliona funti pomoći razvoj digitalnih vještina na Zapadnom Balkanu

ilustracija

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije, Boris Džonson, najavio je danas  da će Velika Britanija uložiti 10 miliona funti kako bi pomogla u izgradnji digitalnih vještina kod mladih na Zapadnom Balkanu radi povećanja mogućnosti za zapošljavanje.

Prvog dana Samita za Zapadni Balkan, na kojem su se Džonsonu pridružili ministri spoljnih poslova Evrope i Zapadnog Balkana, objavljeno je da će British Council pružiti podršku nastavnicima i djeci u više od 4.500 škola Zapadnog Balkana kroz program “Škole za 21. vijek”. Cilj je da se podstakne digitalna pismenost, kritičko razmišljanje i rješavanje problema.

Obezbjeđivanjem pristupa digitalnom obrazovanju, ova sredstva će pomoći u podsticanju novih generacija inovatora i preduzetnika, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u Velikoj Britaniji.

Govoreći pred Samit, sekretar za vanjsku politiku je rekao da ovo novo ulaganje pokazuje trajnu posvećenost Britanije regionu Zapadnog Balkana.

“Mi radimo na međunarodnom nivou da mladima, posebno mladim ženama, pružimo digitalne vještine neophodne za učešće u budućoj ekonomiji i ispunjavaju njihovih potencijala. Važno je takođe pokazati našu želju da pomognemo regionu da prevaziđe neke od najtežih poglavlja u svojoj historiji i otvori put do još prosperitetnije budućnosti”, kazao je on.

Kako poručuju iz British Council-a, ovaj projekat vrijedan 10 miliona funti trajaće više od tri godine. Nakon uspješne pilot faze, projekat British Councila “Škole za 21. vijek” širi se i omogućiti će još većem broju osnovaca da razviju kritičko razmišljanje, rješavanje problema i vještine digitalne pismenosti. Predviđa se da će program obuhvatiti 4.500 osnovnih škola i do milion djece. To će pomoći razvoju nove generacije digitalnih inovatora i preduzetnika pružanjem obuka iz oblasti kompjuterskog programiranja i kodiranja.

Send this to a friend