Ekonomija

Velike razvojne šanse u oblasti obnovljivih izvora energije

Foto: Vlada Crne Gore

Energteski sektor u Crnoj Gori ima ozbiljan potencijal i velike razvojne šanse posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i predstavnika njemačke grupe WPD.

Ukazujući na ohrabrujuće ekonomske parametre i uspjehe u ekonomskoj politici Vlade, Marković je kazao da, kroz kredibilne strane investicije, želimo da valorizujemo potencijale u energetici i u tom kontekstu dragocjenim ocijenio interesovanje WPD-a, grupe koja je dominantno fokusirana na razvoj i finansiranje vjetroelektrana,  saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku je ocijenjeno da cijelo crnogorsko zaleđe ima mogućnosti za izgradnju vjetroelektrana te da će Vlada raditi na identifikaciji lokacija i stvaranju prilika za razvoj.

“Crna Gora postaje regionalno energetsko čvorište”, kazao je premijer i dodao da je Vlada stavila moratorijum na politiku subvencioniranja električne energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Direktor WPD-a za Evropu Andreas Šole kazao je da oni žele da investiraju u Crnu Goru, da imaju znanja i mogućnosti s obzirom na to da su u cijeloj Evropi instalirali oko 4.500 megavata vjetrogeneratora. Ukazali su na benefite iskorišćavanja energije vjetra s obzirom na tehnološke inovacije u toj oblasti i snižavanje cijena proizvodnje takve energije.

Marković je naglasio i da Crna Gora želi da razvija sveukupno strateško partnerstvo sa Njemačkom, kako na političkom tako i na ekonomskom planu. Sa takvim opredjeljenjem saglasio se i ambasador Njemačke u Podgorici Robert Veber koji je prisustvovao sastanku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovanka
Gost
Jovanka

Sva da se obnovljiva energija u CG iskoristi, svuda dje je moguce da se vjetroelektrane postave, nidje da vjetar kroz CG ne moze dunut a da neku elektranu ne pokrene, to vam je maximum 10 radnih mijesta i to u sve 3 smjene, ne racunajuci ove mrcene security sto bi primali po 270€ mjesecno da to cuvaju. Ovo vam je… Više »

Bogatas
Gost
Bogatas

Pojma ti nemas. Nije poenta zaposlit samo ljude no kreirat vrijednost. Da je poenta u zaposljavanju, zaposlio bi vas sve da sjedite na ulicu. Tako bi moglo dva mjeseca i treći bi puka država. Kako ne volim needukovane siromašne ljude.

Jovanka
Gost
Jovanka

Kako ja ne volim istu pricu da slusam 30 godina bez rezultata…

Antilopije
Gost
Antilopije

Ja ne volim nekulturne bogatase, ni dokone lezilebovice…

Jovanka
Gost
Jovanka

Ne volim ni ja nekulturne bogatase pa trpim.

Patrota
Gost
Patrota

Nema podsticajne cijene PDV za državu preko 20 miliona eur i nema rizika za Državu CG da li je investicija isplativa ili ne jer je ovo rizičan posao za investitora za ulaganje od 120 miliona eur a WPD ima kapacitet da projekat amortizuje na manji rizik jer dobija subvencije od Njemačke drzave za ulaganja u OIE

Patriota
Gost
Patriota

Žalsno je što ne razumijete ili namjerno stvarate svoju skrivenu namjeru za kvalitetnu investiciju od koje će dugoročno imati koristi Država Crna Gora prvenstveno budžet plaćanjem milionskih iznosa PDV . Tržišna je cijena otkupa energije i u čemu je problem ? Ovo je vodeća kmpanija u Evropi i drugi u svijetu koja investira godišnje milijardu eura u ove projekte

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Sve neka obecanja a zivot prolazi.

Jovanka
Gost
Jovanka

Eto tako.

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Kao u onoj seriji Mucke kada Del kaze rodniju sledece godine u ovo doba bicemo milioneri,to nama vlada govori svake godine

brkoo
Gost
brkoo

Hoćemo li mi ponovo iz svog džepa finansirati ove projekte?
Dokle više dobijaju sve u bescjenje i još im mi moramo dodatno plaćati kroz stavke na računima.
Ovo nema nigdje sem kod nas.

Bokelj
Gost
Bokelj

Hahahha a struja nestaje po 5 puta dnevno iz cista mira.

irvas
Gost
irvas

SRECNO BILO !

Alfa 2
Gost
Alfa 2

…najbolje da Njemcima damo jos sunce I vjetrove u C.G……disi ne disi….

cgpg
Gost
cgpg

samo mi nije jasno sto ce nam stranci da bi investirali kad to moze drzava

1000 miliona de
Gost
1000 miliona de

Ne može država nema para šta misliš ti da država sa četiri ipo milijarde može sve auto put penzije lične dohotke nema država para sa država ima para ona bi davno povećala minimalac na 250 eura.

Jovanka
Gost
Jovanka

Ti je branis bogumi ka da istim budzetom raspolazete, sto si navro nema para nema para nema drzava para, sve bez tacke i zareza. Ahahaha ovo je komendija sa ovim narodom

Jovanka
Gost
Jovanka

Opuc je i investirat, ovako uzmes procenat pa neka se Njemci sekiraju sjutra duva li ili ne duva…

Simon
Gost
Simon

“kazao je premijer i dodao da je Vlada stavila moratorijum na politiku subvencioniranja električne energije dobijene iz obnovljivih izvora”
Premijeru neko nas potkrada na računima EPCG-a.

Send this to a friend