Ekonomija

Veliki razvojni iskorak u poljoprivredi

Crna Gora JE uspješno završila vrlo zahtjevni proces akreditacije za veliki IPARD program, naše institucije dobile su ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura evropskih sredstava i 12 miliona eura sredstava iz nacionalnog budžeta, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović na predstavljanju rezultata podrške preradi u okviru velikog IPARD programa.

“I danas možemo da kažemo da smo napravili novi veliki razvojni iskorak u poljoprivredi i to u sektoru prerade. Na javni poziv za podršku preradi pristiglo je 45 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 28 miliona eura, uz očekivanu bespovratnu podršku od 14 miliona eura”, kazao je Simović.

Navodi da smo polovinom juna dobili 389 aplikacija za prvi javni poziv za podršku primarnoj proizvodnji.

“Dakle, od završene akreditacije krajem prošle godine, do danas su objavljena dva javna poziva, pristigle 434 aplikacije za primarnu proizvodnju i preradu, planirane potencijalne investicije od oko 55 miliona eura i očekivana bespovratna podrška od oko 27 miliona eura”, kazao je Simović.

 

Podsjeća da će se sredstva podrške za preradu dodijeliti za investicije od 40.000 do 1.500.000 eura i da će bespovratna podrška iznositi 50 odsto prihvatljivog troška investicije.

Send this to a friend