Ekonomija

VIDEO i FOTO: Amerikanci nijesu vjerovali da je frižider iz Oboda proizveden na Cetinju

Na današnji dan 1953. godine osnovana je Elektroindustrija “Obod” na Cetinju koja je počela sa proizvodnjom sapuna, pasti za cipele, a nešto kasnije uvedena je i proizvodnja fluorescentnih svjetiljki i prepoznatljive bijele tehnike. 

Otvaranje Oboda imalo je poseban značaj za tadašnji razvoj Cetinja. 

Kada je devedesetih godina napustio Obod da bi prešao u Savez sindikata Crne Gore, gdje će ostati gotovo dvije decenije, Danilo Popović nije ni slutio da će od nekadašnjeg giganta ostati samo sjećanje. 

“Obod je tada bio među vodećim evropskim firmama za proizvodnju bijele tehnike. Prepoznat je, naravno, po frižiderima i zamrzivačima, a uz to je još pravio i veš mašine, elektromotore, horizontalne zamrzivače. Za vrijeme osnivača Oboda, Nagiba Sinanovića, firma je pravila mnogo proizvoda vezanih za elektro potrebe, počev od usisivača, radioaparata, veš mašina, utičnica“, prisjeća se za CdM Popović, koji je u to vrijeme bio direktor Oboda.

Obod je zapošljavao veliki broj radnika-oko 3.000 njih su radili u dvije smjene.

“Maltene, svaki Cetinjanin je bio zaposlen, tako da smo morali uvoziti radnu snagu. Bilo je radnika iz Srbije, a dosta njih je došlo i sa sjevera Crne Gore. Obod se dičio kvalitetom svojih proizvoda“, naglašava Popović.

Ova firma je tada redovno isplaćivala lične dohotke.

“Tačno da je i on tada imao problema u funkcionisanju, ali je isplaćivao redovno lične dohotke, radio je stanove za zaposlene, kvalifikovao je i dokvalifikovao veliki broj svojih stručnjaka, koji su kasnije našli svoje mjesto po fabrika u Evropi“, kaže nam Popović. 

Pored tehnike, Obod je proizvodio i svjetiljke koje danas Crna Gora uvozi. 

“Da je živa fabrika svjetiljki mogla je pomoći i učestvovati u izgradnji autoputa koji rade Kinezi“, ukazuje Popović.

Posjetio je, kaže, dosta fabrika u Evropi koje nijesu tako tehnološki savršene koliko je bio tada Obod.

“On se upoređivao sa najboljim proizvođačima iz Evrope, sa Philipsom, Indesitom… Tada je Obod za njihove potrebe radio serije od 10.000 pa do 50.000 jedinica. Izlazio je na sva tržišta po svijetu. Znači da je savladao tehniku i norme maltene svake zemlje u svijetu. Ne mogu da shvatim da nije bar u jednom dijelu nastavio da radi, bar sa 500-600 radnika, što mislim da je moglo da se održi na ovom sada tržištu. Ne mogu da shvatim da to sve tako stoji i propada i da će na kraju sva oprema završiti u Željezari u Nikšiću, da će se pretopiti, a da veliki broj mladih odlazi sa Cetinja i traži negdje drugo uhledbljenje i novo radno mjesto”, naglašava Popović.

Veliki broj frižidera i zamrzivača Obod je izveo na američko tržište, a to je uradio po američkim normama. To kod Popovića budi uspomene na jednu anegdotu.

“U Americi sam sreo pojedine ljude koji su davno napustili Jugoslaviju. Oni su me vodili da mi pokažu jedan proizvod, ne znajući da je to Obodov i da sam ja učestvovao u njegovoj proizvodnji. Tada su komentarisali kao da je to laž, da je nemoguće, da nas je Tito naučio da sve jednako lažemo u korist Jugoslavije. Nijesu shvatili da može Obod, jedna firma na Cetinju, da proizvede jedan proizvod koji se tada masovno kupovao po Americi“, prisjeća se Popović. 

U kvalitet Obodovih proizvoda Popović se uvjerio i prošle godine.

“Prošle godine, kada sam bio u privrednoj delegaciji Crne Gore, naišli smo na jedan Obodov proizvod koji je izvezen u Argentinu 1985. godine, koji funkcioniše i dan danas dobro. Tada nam je šef sale rekao da je pored njega bilo još dvadeset hladnjaka i da su sve bacili, osim Obodovog“, kazao nam je Popović. 

Međutim, početkom 90-ih, raspadom SFRJ i uvođenjem sankcija, u Obodu dolazi do drastičnog pada proizvodnje. 

Kasnije, novi Obod je imao 476 direktno zaposlenih radnika i oko 100 radnika iz drugih dioničarskih društava koji su za firmu vršili izvjesne usluge kao što je transport, obezbjeđenje objekata, i slično.

Ali, kako se i nova firma pokazala nelikvidnom, proizvodnja je opet bila obustavljena.

U 2005. godini, preduzeće se registruje kao OBOD Elektroindustrija AD, čekajući na privatizaciju ili strateško partnerstvo sa nekom inostranom kompanijom. 

Međutim, sve su prilike da će tehnika nekadašnjeg crnogorskog giganta završiti na čistilištu istorije.

Send this to a friend