Ekonomija

Više od 500 hiljada eura za kulturološki i avanturistički turizam na Zapadnom Balkanu

Projekat razvoja i promocije turizma Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), koji finansira Evropska unija, dodijelio je danas u Sarajevu prvih 12 od 30 i više grantova ukupne vrijednosti od 548.000 eura.

Bespovratna finansijska sredstva dodijeljena su najboljim projekatima dobijenim u sklopu javnog poziva kojim su se tražili prijedlozi za unaprijeđenje zajedničke ponude kulturološkog i avanturističkog turizma Zapadnog Balkana, kao i infrastrukture i kvaliteta usluga duž odabranih turističkih ruta.

Grantove su dobila i tri aplikanta iz Crne Gore: NVO Expeditio iz Kotora za projekat istraživanja spomenika iz Drugog svjetskog rata i njihovog uključivanja u nove kulturne rute, zatim Opština Danilovgrad za projekat razvoja i promocije turističkih obilazaka tvrđava u regionu kao i Centar za održive turističke inicijative iz Podgorice, koji je predložio razvoj dvije kulturno-turističke rute duž staze avanturističkog turizma Via Dinarica.

„Ovi grantovi, ili bolje rečeno projekti, doprinijeće proširenju turističke ponude u regionu, jer obuhvataju svih šest država Zapadnog Balkana, kako u smislu područja u kojima će se realizovati, tako i u smislu onih koji će ih sprovoditi, tako da mogu reći da imamo odličnu regionalnu zastupljenost, zbog čega sam veoma srećan,“ rekao je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

„Na ovaj način doprinosimo očuvanju prirodnog i kulturnog nasljeđa u regionu i što je još važnije – ekonomskom razvoju, rastu i zaposlenosti, što su naši zajednički ciljevi, odnosno ciljevi država regiona, Savjeta za regionalnu saradnju i Evropske unije koja finansira ovaj projekat. U Balkanskom barometru se navodi da skoro dvije trećine, tačnije 57 procenata ljudi sa Zapadnog Balkana koji putuju po regionu to rade iz zadovoljstva, tako da ćemo usmjerenijim pristupom regionalnim tržištima iskoristiti potencijal koji nude ovi turisti. Preduzeli smo prve korake na međunarodnoj promociji time što smo omogućili regionalnim turoperatorima da se predstave na međunarodnim sajmovima turizma, a kada naši turistički proizvodi budu spremni i u funkciji, tada ćemo se još i više posvetiti njihovoj promociji, zaključio je Svilanović.

Sedam od dvanaest grantova koji su dodjeljeni u prvom ciklusu biće iskorišteni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda kulturološkog turizma uključujući arheološka nalazišta rimskog perioda, spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu, utvrđenja i kulturno nasljeđe glavnih gradova. Ostalih pet grantova će doprinijeti daljem razvoju i promociji postojećih staza avanturističkog turizma (Via Dinarica) kao i razvoju novih proizvoda, uključujući regionalni put jahanja.

„Turizam smatramo važnim pokretačem ekonomskog razvoja Evropske unije, i u tom pogledu je prije dva dana održan Evropski dan turizma, ali i pokretačem razvoja regiona. Udružujući se s namjerom da se razviju i promovišu zajednički turistički proizvodi, Zapadni Balkan može unaprijediti i razviti raznovrsniju ponudu za ljude iz regiona, ali i za evropsko i šire tržište,“ rekla je direktorica za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera. „Projekti kojima su danas dodijeljena bespovratna sredstva istaći će zajedničko i bogato kulturno nasljeđe regiona što smatram da pomaže u izgradnji vizije zajedničke budućnosti i doprinosi pomirenju. Upravo zato sam i ponosna što Evropska unija finansira ovaj važan projekat“, rekla je Kalavera.

Send this to a friend