Ekonomija

Viši sud oborio presudu koja je bila u korist Addiko banke: Ponovo o švajcarcima

Ilustracija

Četvorogodišnji spor korisnika kredita u švajcarskim francima i nekadašnje Hipo, danas Adiko banke uskoro bi trebalo da krene ispočetka, nakon što je Viši sud ukinuo prvostepenu presudu i postupak vratio na ponovno suđenje.

Sutkinja Osnovnog suda Milena Matović bi prvo trebalo da donese presudu povodom odricanja 113 klijenata od tužbenog zahtjeva koji su, u međuvremenu, potpisali aneks ugovora o kreditu sa bankom i time izgubili pravni interes za spor, piše Pobjeda.

Prvobitno je sutkinja Matović odbila tužbeni zahtjev 267 tužilaca sa obrazloženjem da je pravni interes tužilaca za vođenje postupka nestao sa donošenjem Zakona o konverziji kredita 2015. godine. Viši sud je ovaj stav ocijenio pogrešnim i naveo da pravna teorija o nepostojanju pravnog interesa nema utemeljenje u konkretnim činjenicama, pa prvostepenu odluku nije moguće ispitati.

Viši sud smatra da se radi preciznog utvrđivanja međusobnih prava i obaveza tužilaca i tužene, potrebno da prvostepeni sud ponovo cijeni prijedlog za finansijskim vještačenjem, koji je sutkinja Matović u prvobitnom postupku odbila.

Predmet tužbe je bio da se odredbe ugovora o kreditu zaključenim sa Adiko bankom proglase ništavnim te da banka za svakog pojedinačnog tužioca utvrdi broj plaćenih mjesečnih rata tako što će za mjesečnu ratu uzeti onu u eurima na dan zaključenja ugovora. Razlika je trebalo da bude vraćena tužiocima ili iskorištena za umanjenje obaveze. Eventualnim tužbenim zahtjevom traženo je da se ukupna obaveza tužilaca utvrdi prema kursu franka i eura na dan zaključenja ugovora i da se retroaktivno obračunaju mjesečni anuiteti, a razlika ili vrati ili iskoristi za umanjenje obaveza prema banci.

Zakon o konverziji koji je usvojen 2015. godine propisuje da se krediti u švajcarskim francima mogu vraćati u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

,,gospodo iz redakcije,, zašto reklamirate prvu banku i za koje pare. u Adiko i Prvu ne bih ni ušla a ne njihov klijent bila ni kad bih postala milionerks, za mene su ZADNJE banke

Ljuta
Gost
Ljuta

Sto Vrhovni sud napokon ne donese stav o ovim kreditima u svajcarce?
Moj stav je da svi moraju vratiti kredite do zadnjeg centa jer su klijenti sami rizikovali….da je svajcarac pao bili se onda bunili….balkanci@

fudbalski sudij
Gost
fudbalski sudij

Sto rade sudovi u Crnoj Gori, mislim da tu treba ozbiljna istraga da se napravi, posebno Privredni sud i sudovi na sjeveru.

Ljuta
Gost
Ljuta

Kotorski je najgori a cetinski NAJBOLJI

Send this to a friend