Ekonomija Izvršni direktor Agencije Evropske unije za sigurnost vazdušnog saobraćaja EASA Patrik Ki

Visok nivo sigurnosti vazdušnog saobraćaja evropski prioritet

Patrik Ki

Održavanje visokog nivoa sigurnosti vazdušnog saobraćaja prioritet je za evropske vazduhoplovne vlasti, i to je u ovoj oblasti jedan od ključnih izazova, ocijenio je izvršni direktor Agencije Evropske unije za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA) Patrik Ki.

“U ovom trenutku imamo dva glavna izazova u civilnom vazduhoplovstvu. Prvi je da održimo najveći nivo sigurnosti, to je ono što javnost od nas očekuje, dok je drugi izazov u zaštiti životne sredine, da se osigura rast u vazduhoplovstu, ali na održiv način“, rekao je Ki u intervjuu za crnogorske medije Ki.

Govoreći o održivosti u vazduhoplovstvu, Ki je kazao da se EASA aktivno bavi emisijama štetnih gasova vazduhoplova, kao i eko oznakama.

“Kada kupujete frižider imate eko oznake A, A+, B, B+. Upravo sličan koncept pokušavamo da uvedemo za avio-kompanije, avione i aerodrome. To će omogućiti putnicima da odaberu način prevoza u skladu sa ekološkom registracijom ili oznakom“, objasnio je Ki.

Taj proces će potrajati, jer, kako je naveo, izdavanje eko oznaka iziskuje potpunu transparentnost, tako da niko ne može osporiti jednom dobijeni eko rejting.

“„Izdavanje eko rejtinga za avione je relativno jednostavno, jer su nam ti podaci već dostupni, ali kad pričamo o oznakama za avio kompanije i aerodrome, to je mnogo komplikovaniji posao. Kod njih se postavlja pitanje šta želimo da mjerimo, da li samo uticaj operacija vazduhoplova ili i politiku održivosti koju imaju aerodromi ili avio kompanije“, rekao je Ki.

Patrik Ki je ove sedmice boravio u Crnoj Gori jer je naša zemlja izabrana da bude domaćin prestižnog EASA foruma o međunarodnoj saradnji, koji je održan u Budvi, uz učešće visokih predstavnika vazduhoplovnih vlasti iz 47 zemalja iz cijelog svijeta.

Izražavajući veliko zadovoljstvo što je po drugi put u Crnoj Gori, prvi čovjek EASA je naglasio da sa stručne strane gledano,imaju jakog partnera u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

“Koja je veoma stabilna, stručna i snažna agencija i naš veoma jak partner u regionu. To je i razlog zašto smo izabrali Crnu Goru da bude domaćin ovog Foruma koji je okupio oko 100 učesnika i koji je bio veoma uspješan”,naveo je Ki.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara varoš
Gost
Stara varoš

Lijepe riječi pohvale za jednu našu instituciju koje stižu sa visoke adrese.Koliko mogu pratiti ,sasvim zasluženo.

Boro
Gost
Boro

Ova Agencija za civilnu kontrolu vazdušnog saobraćaja je primjer drugim institucijama na putu evropskih integracija.

Send this to a friend