Ekonomija

Vješto se kriju pravi vlasnici firmi

Ilustracija

Registar stvarnih vlasnika firmi, odnosno pravnih lica, za godinu i po trebalo bi da formira Poreska uprava. To predviđaju izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je u skupštinskoj proceduri, ali i nameću pitanje da li će se nakon toga znati ko stvarno stoji iza firmi čiji su vlasnici u papirima fiktivni, odnosno koje su registrovane na tuđa imena.

Precizan odgovor na ovo pitanje iz nadležnih institucija za sada je nemoguće dobiti jer ni zakon još nije usvojen, a detalje će precizirati podzakonska akta koja će biti donesena naknadno. U opoziciji, međutim, ne očekuju da će se razotkrivati stvarni vlasnici, bez obzira na zakon, a ekonomski analitičari upozoravaju da je to i pravno delikatno.

Javna je tajna da su mnoge firme registrovane na fiktivne vlasnike iza kojih se sakrivaju stvarni nerijetko političari, direktori državnih firmi, bezbjednosno interesantne osobe…

U Poreskoj upravi, koja treba da formira registar stvarnih vlasnika, Pobjedi su kazali da očekuju, imajući u vidu rokove koje je ostavio zakon, da će biti spremni.

Na pitanje ima li procjene koliko u ovom momentu ima firmi koje su registrovane na tuđa imena, čiji vlasnici na papiru nijesu i stvarni, u Poreskoj upravi kažu da se u Centralnom registru privrednih subjekata vodi evidencija o zvaničnim vlasničkim strukturama privrednih društava.

“Evidencija se vodi na osnovu osnivačkih akata i ostale registracione dokumentacije, pa u skladu sa postojećom legislativom ovlašćena lica nemaju obavezu identifikovanja stvarnih vlasnika. Upravo iz tog razloga javila se potreba uspostavljanja posebnog registra u kojem će se voditi podaci o stvarnoj vlasničkoj strukturi. To će doprinijeti efikasnijem sprečavanju pranja novca, otkrivanju i suzbijanju i ostalih krivičnih djela u privrednom sistemu”, smatraju u Poreskoj upravi, koja je u sastavu Ministarstva finansija.

Oni objašnjavaju da se zakon mijenja da bi se ispunili preduslovi iz pregovaračkog procesa, uskladili nacionalni propisi sa EU, odnosno Direktivom Evropskog parlamenta i Savjeta 2015/849 o sprečavanju korišćenja finansijskog sistema u svrhu pranja novca i finansiranja terorizma.

I direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Vesko Lekić nedavno je kazao da se očekuje da će formiranje registra obezbijediti viši nivo pravne zaštite, transparentnosti i integriteta biznis ambijenta, omogućiće obveznicima pristup relevantnim podacima za potrebe preduzimanja mjera utvrđivanja i provjere identiteta klijenta kao i nadzornim organima, sudovima, tužilaštvu i ostalima za potrebe izvršavanja obaveza iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. On je objasnio da bi nova zakonska rješenja i registar trebalo da prilikom registracije pravnih lica u potpunosti ukloni mogućnost manipulacije u vezi sa imenima fizičkih i pravnih lica koji su registrovani kao vlasnici, suvlasnici ili osnivači.

Nezavisni poslanik i bivši predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović smatra da se formiranjem registra stvarnih vlasnika suštinski ništa neće promijeniti i da će se i dalje otvarati firme na tuđa imena.

“Znajući razmjere tzv. strateških investicija i brojnih privatizacija koje su obavljene sa of-šor destinacija i sa stvarnim vlasnicima iz i van Crne Gore sakrivenim od javnosti, sa novcem neutvrđenog, pa često i nezakonitog porijekla, problem male Crne Gore je veliki. Međunarodne institucije će, sem uobičajenog štrika za izmjene zakona, morati da ulože i dodatni napor u sprečavanju mogućnosti da Crna Gora postane i ostane ,,slaba karika” u kontroli porijekla novca koji može biti upotrijebljen za ubacivanje u zakonite kanale ili čak i za finansiranje terorističkih aktivnosti”, upozorava Damjanović.

Ekonomski analitičar i bivši direktor Univerzal kapital banke Predrag Drecun komentarišući formiranje preduzeća sa fiktivnim vlasnicima kaže da je, u pravnom smislu, teško dokazati vezu između preduzeća i stvarnog vlasnika.

“Postavlja se pitanje na osnovu kojih podataka bi se pravila baza stvarnih vlasnika zvaničnih ili će to biti nezvanični podaci. Iako je moguće napraviti neku vezu između stvarnog i fiktivnog vlasnika, odnosno između preduzeća i stvarnog vlasnika, kad se dođe na polje prava to je već druga priča. Ako nema te akt koji dovodi u vezu nekoga sa preduzećem, veoma je teško pravno bilo kako djelovati. Vidimo i sami kako na sudovima padaju određeni procesi koji se smatraju gotovim. Sud mora da sudi na osnovu papira, akata, a ne na osnovu saznanja koja su u formi nekih bijelih i crnih knjiga”, kaže Drecun.

Zanimljivo će biti, dodaje on, da se nađe dobro rješenje.

Na pitanje da li se ranije kada je bio direktor banke pravila bilo kakva interna baza o pravim vlasnicima firmi klijenata, Drecun kaže da nije, ali i podsjeća da postoje organizacioni djelovi banke koji se bave procjenama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

Ne trosite pare ni vrijeme….sto koga briga ko je stvarni vlasnik? ako uplati movac preko strane banke novacje za nas cist ?

Musa
Gost
Musa

I da je fiktivni vlasnik moze se pratiti kvalitetnije tok novca sa racuna. Fiktivni vkasnik ce u nekom obliku isplatiti dobit stvarnom vlasniku. Sve se moze kad se hoce ili sto bi rekli ako ima ‘politicke volje’..

Hip Hop
Gost
Hip Hop

Ajd ove bezbedonosne osobe,ali naši političari…???…ne mogu da verujem,ne bi oni to.

Milan
Gost
Milan

Ne treba izmišljati toplu vodu već primjeniti zakone koje koristu EU i razvijene zemlje. Stvarni vlasnik ako je otvorio preduzeće na tuđe ime svakako rizikuje da i izgubi to preduzeće jer njegovo pravno nije. Sa druge strane of shore kompanije koje posluju mogu se i treb da se identifikuju i ostavi rok da se pojave pravi vlasnici. Ne moraju ti… Više »

daga
Gost
daga

A koga “lazete” i kome mozak “ispirate”,kad veoma dobro znate ko stoji iza firmi,kako jednu “navodno”likvidiraju da ne plate obaveze,ni prema radnicima ni prema drzavi.U Crnoj Gori je “popularno” NOVI,PLUS i jos na desetine naziva istih firmi,samo “ugasen”racun,i to uz veliku pomoc,prvo direktora Poreske uprave pa cijele “masinerije” DPS-a.

Ture
Gost
Ture

A sto to pricas😂… sve se zna ‘ cija je koja firma, i ko je kao vlasnik….

Bussinesman
Gost
Bussinesman

Hajde nama neznavenima otkrij ime jedne firmu i pravog vlasnika.

LJUTA
Gost
LJUTA

Reci koja te intetesuje i javljam ti

Ture
Gost
Ture

A sto

Send this to a friend