Ekonomija

Vjetroelektrane niču na Možuri

Nakon što su početkom septembra iskopani temelji za 23 vjetroelektrane na Možuri, danas se krenulo sa postavljanjem stopa za gradnju vjetroelektrana na brdu između Bara i Ulcinja, snage 46 megavata, vrijednosti 40 miliona eura, saznaje CdM.

FOTO: CDM

Kompanija Bemaks izlila je danas prvi temelj od ukupno 23 predviđena za vjetroelektrane na Možuri, koje gradi kineska kompanija Shanghai Power Electronics.

U prvi temelj ugrađeno je 530 kubika betona i 42 tone armature.

Stub koji drži generator biće dug 90 metara, a iz kompanije Bemaks ističu da će infrastruktura biti završena do početka ljeta.

FOTO: CDM

Podsjećamo, u septembru su dopremljena 23 prstenasta temelja za vjetroturbine pomorskim putem iz Kine na gradilište, u dvije serije.

FOTO: CDM

Takođe, završeno je iskopavanje za 23 vjetroturbine i temelje, nivelisanje terena za platformu trafostanice, kao i iskopavanje jarka za kabal.

Na gradilište su dopremljeni prestenasti temelji, privremeni putevi su povezani, a pribavljene su sve neophodne dozvole i odobrenja.

Budući da je na pomenutoj lokaciji zemljište na kojem je planirana izgradnja 23 vjetroelektrane u državnoj svojini nije sprovođen postupak eksproprijacije.

FOTO: CDM

Cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi ukupno 186.057 eura, odnosno 0,37 eura/ m2 i plaća ga investitor u četiri jednake rate.

FOTO: CDM

Ugovorom, državno zemljište je dato u zakup na period od 20 godina.

FOTO: CDM

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagrantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.

Prema svim svjetskim analizama vjetroelektrane namaju nijedan štetni uticaj na turizam neke države, već je u nekim mjestima zabilježen porast broja turista koji obilaze lokalitete na kojima su postavljene.

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovan
Gost
Jovan

Ova će pasat ka ona na NEĐE GORE što su je MINALI PA ONDA demontirali Nišićani. A ako je Bažova Čuvat će je bogami kao spomenik Petroviću Mirku ,da ako tako pretekne.E vidite sad kakva škola NOVINARSTVA bez INFINITIVA koga oni upošljavaju bože moj STUB DUGAČAK TOLIKO METARA,ĐEĆEMO MI STAKVIJEMA JEDINO KOD sultana umjesto sultana RDOGANA,U MALU aziju…

Cikoticki
Gost
Cikoticki

Pravli li ovo princ Blazo, parama koje smo mo elektroprivredi dali preko racuna svaki mjesec? On ce sad da nam prodaje struju? Ili sam glup

Leatherface
Gost
Leatherface

“Stub koji drži generator biće dug 90 metara”… Valjda bi trebalo da je visok a ne dug. Kada se nesto mjeri u visini, kaze se visok. Npr. soliter je visok a ne dugacak. U svakom slucaju, dobro je da se radi i gradi, jer ce pored Velike plaze, Valdanosa, nadam se ponovo i Solane, Ulcinj dobiti jos jedan prepoznatljiv lokalitet… Više »

Dejo 6 mil 🌴🌵
Gost
Dejo 6 mil 🌴🌵

Kakav gledam crtani sa ribicama 🍁👍😉bajka 😉👍🍁volt disni 🍁👍😉😂❤🌳🌴🌵

Bu2
Gost
Bu2

Mozura nije u Ulcinju nego u Baru.

Dejo 6 mil 🌴🌵
Gost
Dejo 6 mil 🌴🌵

Moram obići kao turista 😉👍🍁

123
Gost
123

hoće li novinari ikada oporaviti da daju informacije ko je uradio projekat, ko je izvođač, ko je nadzor?
to su jako bitne informacije.

M.Dj.
Gost
M.Dj.

Mnogo pitaš.

Projektant
Gost
Projektant

Projektant: sistem-mne
Nadzor: mace
Izvodjax: bemax

Nikšić
Gost
Nikšić

Postavili su i vjetrenjače i na Krnovu kod Nikšića, rekli su da će biti u funciji početkom 2017 godine, a evo prođe 2017, a ne obraćaju se da su ih još stavili u pogon. Sramota. Napravili su i Kolekotr za otapadne vode prije dvije godine i to im isto nije još u funkciji. Kada će više neko da odgovara za… Više »

123
Gost
123

krnovo je stavljeno u pogon.

Oktopus
Gost
Oktopus

Radite nesto a ne gundjate tu ka babe nista vam ne valja

aooo
Gost
aooo

krnovo radi vec 2 mjeseca punim kapacitetom

Vjetar
Gost
Vjetar

Krnovo radi

requiem
Gost
requiem

Ako ti je krnovo daleko, popenjes se na magistralu put Trebinja iznad Slanog, uzmeš dvogled, i svojim očima VIDIŠ da Krnovo radi. Ćuti, i pokrij se ušima.

Send this to a friend