Ekonomija

Vlada će obezbijediti novu podršku za farmere i penzionere

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Fond PIO i IRF predložiće Vladi da se i ove godine podrži organizovan otkup jagnjadi, nastavljajući brigu prema potrebama penzionera, koji su iskazali interesovanje da se i ove godine pod povoljnim uslovima snabdiju kvalitetnim proizvodom.

Otkup jagnjadi u ovoj godini ima i posebnu važnost i značaj za poljoprivredne proizvođače. U uslovima kada je plasman poljoprivrednih
proizvoda otežan, podrška u realizacija tržišnih viškova predstavlja još jednu u nizu podrški Vlade proizvođačima, u cilju ublažavanja posljedica pandemije COVID 19.

Danas je održan sastanak potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića, sa predstavnicima uključenih institucija, organizacija i privrednika, koji su iskazali interesovanje za učešće u ovoj akciji. Sastanku koji je inicirao Savez penzionera Crne Gore na bazi iskazanog interesovanje svojih članova, prisustvovali su: sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Elmedin Rovčanin, predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević, direktor Fonda PIO Duško Perović, predsjednik Saveza penzionera Branko Vešović i predstavnici mesnih industrija Goranović, Mesopromet, HM Durmitor i Gradina.

Veća otkupna cijena jagnjadi
Ovogodišnji organizovani otkup jagnjadi za farmere širom Crne Gore značiće, pored blagovremenog i sigurnog plasmana tržišnih viškova, i
podršku dohotku farmera, jer će otkupna cijena biti povećana na 2,50 eura po kilogramu žive mjere.

Uvažavajući potrebe penzionera, povećanje otkupne cijene jagnjadi neće značiti i povećanje cijene mesa. Obezbijeđena je potrebna
subvencija od strane uključenih institucija da cijena mesa za penzionere bude ista kao i prethodne godine – 4,40€/kg, uz mogućnost plaćanja na osam mjesečnih rata.

U cilju efikasne realizacije otkupa i pravovremenog i sigurnog plaćanja farmera, Investiciono razvojni fond (IRF) obezbijediće potrebna kreditna sredstva privrednim subjektima koji će biti uključeni u otkup.

Očekuje se da će biti otkupljeno oko 14.000 jagnjadi, a otkup će početi u prvoj sedmici septembra. Na bazi uspješnog i kontinuiranog partnerstva institucija i privrednika, koji su u prethodnim godinama učestvovali u otkupu, očekuje se efikasna i brza realizacija i ovogodišnjih dogovorenih aktivnosti.

Send this to a friend