Ekonomija Poručio Duško MARKOVIĆ

Vlada će započeti razgovore o povećanju plata u zdravstvu i prosvjeti

Duško Marković

Vlada će započeti razgovore na temu povećanja zarada u zdravstvu, ali i u prosvjeti, poručio je premijer Duško Marković.

<<<Ljekarima povećati plate za 300, sestrama za 150 eura<<<

On je jutros u Budvi otvorio međunarodnu konferenciju povodom početka druge faze projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIST).

Tom prilikom je poručio da je Vlada, kada je prije gotovo tri godine inicirala ovaj projekat, imala viziju da su ovaj naučni projekat, od kojeg neće imati koristi samo građani Crne Gore već i cijelog Balkana, u međuvremenu podržali CERN, GSI i Međunarodna agencija za atomsku energiju, Evropska komisija te šest premijera država našeg regiona.

“Ne gajimo iluziju da naše društvo samostalno može dati presudan doprinos globalnom napretku. Ali istovremeno naša je obaveza i opredjeljenje da život ljudi na ovom prostoru učinimo kvalitetnijim, a duži životni vijek onih koji se liječe od najtežih bolesti – sasvim izvjesnim. Crna Gora je izabrala put aktivne uloge u globalnom naučnom i civilizacijskom napretku, ne čekajući da nam se savremena i inovativna rješenja poklanjaju ili da ona nas potraže na mapi naučno nerazvijenih država“, rekao je Marković.

Premijer je poručio da crnogorska ekonomija već punu deceniju bilježi stabilne stope rasta, te da razvoj nauke uz razvoj zemlje treba da prati i rast kvaliteta života.

“A dalji društveni i ekonomski razvoj ne može se zasnivati na već primijenjenim znanjima. Zbog toga želim da poručim da ćemo započeti razgovore na temu povećanja zarada u zdravstvu, ali i u prosvjeti. Izdvajanja za nauku moraju pratiti i veća izdvajanja za one koji vode brigu o životima naših građana, kao i onima koji obrazuju našu djecu i mlade. Bez njihove uloge, pruženog znanja i energije, ni naučna dostignuća neće imati svoj puni domet“ – poručio je Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je ocijenio da su našoj zemlji potrebni projekti naučnog istraživanja koji putem prenosa tehnologija i međunarodne saradnje, donose nova znanja, bolje metode rada i bolju perspektivu za rad i život.

“Balkan više nema pravo da čeka da savremena tehnološka rješenja dođu do nas. Mlade i obrazovane ljude neće ovdje zadržati samo veće plate, bolji putevi ili nada u bolju budućnost. Trebaju nam aktivna jezgra naučno-istraživačke misli, nova znanja i kredibilni međunarodni partneri“, istakao je Marković.

Podsjećamo, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je juče za Dan da će tražiti da se medicinskim sestrama i doktorima plate uvećaju od 150 do 300 eura.

S.Đ.

52

avatar
1000
41
11
0
 
49
Mali princBnjjEeeeBnjjMeho
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mali princ
Gost
Mali princ

Pojacaj ti Dule cijenu rada, evo stoji u mjesto 10 god.

Bnjj
Gost
Bnjj

Demagog bitno je da je podijelio on stanove

Eeee
Gost
Eeee

Lagano,nemojte zurit,svi su u regionu davno podigli plate i penzije,a mi razmatramo… vjerovatno ne mozemo jer nas ugusi kredit za autoput,upozorava mmf da cemo uc u jos vece duznicko ropstvo!

Bnjj
Gost
Bnjj

Cijene rastu a plate su kao prije 10,11god 300e tragedija ali bitno je da ima za stanove

Meho
Gost
Meho

poceti razgovore, pa ce odna biti jbg nema se odakle, kao sto svako prica. U Srbiji su najavili 5-10% povecanje, i njima ekonomisti vicu da ne smiju da povecavaju bez pokrica, a oni u svim ekonomskim parametrima jaci od nas. Ovo ce biti ravno samoubistvu ako se poveca i to svako iz Vlade zna. Zato je Dule ovako mudro srocio… Više »

G s
Gost
G s

A meni a meni??

Zagor
Gost
Zagor

A šta ćemo sa ostalima radnicima,koji rade za 250-300,€

djuradj
Gost
djuradj

…tuzno je da poslanik ima vecu platu od ljekara specijaliste…a jos tuznije je da poslanik koji ne dolazi na posao ima vecu platu od ljekara specijaliste…

Bnjj
Gost
Bnjj

Čim je Srbija povećala ovi naši moraju oni se samo na Srbiju ugledaju

Окле
Gost
Окле

“Почети разговоре”, у читавом региону расту плате у просвјети и здравству, али ће ДПС, почети разматрање, хахахахха. Јадна ли си …

Bnjj
Gost
Bnjj

A povećanje u drugim oblastima i radnicima kod privatnika

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Ulozit onu kucu u sivoj fazi u zdrastvo. I jedno 500 do 1000+ stambenih rijesenja.

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Nece dugo Markovic…. Mislim da ce se statut stranke mijenjat: nema vise zamjenika DPS.

Vule
Gost
Vule

Samo ti sanjaj. Već je predložen za Zamjenika.

Steven
Gost
Steven

Pa I da nije zamjenik što je to bitno? Vrlo važno. Možda ćeš ti na njegovo mjesto?

Vox populi
Gost
Vox populi

Ela,povecajte im(zasluzili su)da jos vise bolesni narod ceka po domovima zdravlja i u Kccg,da ne ceka vise po tri,cetiri,sest mjeseci,no godinu,a i prosveti je sevap povecati,jer su nam generacije sve obrazovanije,ipak je malo plagijatora za ovako veliku drzavu.

Boris
Gost
Boris

aooooooooooo opet mlati, a nepismeni crnogorci presrecni sto ce im povecat platu za 15 eura

Send this to a friend