Ekonomija

Vlada da objavi čitavu dokumentaciju pod kojim uslovima su dodijeljeni stanovi i krediti

Vlada

MANS je zatražio od premijera Duška Markovića da objasni zašto je Vlada poklanjala stanove javnim funkcionerima koji treba da kontrolišu da li ta Vlada radi zakonito ili krši prava građana.

<<<Kad već imaš stan, uzmi i kredit za još jedan<<<

Kako ističu iz ove NVO, zatražili su i da se objave svi podaci o uslovima pod kojima su svi javni funkcioneri dobili kredite i stanove, i iznosima koji su im poklonjeni na račun budžeta koji pune građani Crne Gore.

Pitaju premijera Duška Markovića po kom osnovu su neki javni funkcioneri dobijali novac iz budžeta i to po više puta?

“Zbog čega su oni toliko povlašćeni u odnosu na ostale građane Crne Gore?  Zbog čega funkcioner koji mjesečno zarađuje 4 000 eura, i po više puta dobija stambeni kredit za koji mu mjesečna rata ne prelazi 40 eura? Istovremeno običan građanin Crne Gore, podstanar, koji radi za deset puta manju platu, često i 7 dana u nedelji bez osiguranja, plaća ogromne kamate da bi riješio stambeno pitanje. Kada tom građaninu Vlada prekrši neko njegovo pravo, onda on treba da ide po pravdu kod funkcionera kome je ta Vlada poklonila novac ili stan”, navode iz MANS-a.

Naime, kako dodaju, funkcioneri sudske vlasti i nezavisnih agencija, koji imaju plate po više hiljada eura, su dobijali velike iznose od Vlade i to po nekoliko puta, a upravo, tvrde iz MANS-a, ti funkcioneri odlučuju o zakonitosti odluka izvršne vlasti koja im poklanja novac i stanove.

“Zato građani imaju pravo da znaju sve uslove pod kojima je Vlada privilegovala te funkcionere i koliko tačno novca su dobili. Ovo je posebno značajno imajući u vidu da su mnogi od njih sakrili da su dobili novac ili nekretnine od države, i nisu ih prijavili u svojim izvještajima”, dodaju oni.

MANS je podnio zahtjeve za slobodan pristup informacijama Generalnom sekretarijatu Vlade, tražeći da bude objavljena kompletna dokumentacija.

“Sada su javnosti dostupne samo šture informacije o imenima funkcionera, ali građani nemaju informaciju koliko novca je tim funkcionerima poklonjeno na račun državnog budžeta, a koliko su morali da vrate državi, odnosno kakvo je bilo obrazloženje onih koji su donosili odluke o razlozima iz kojih je tim funkcionerima dat novac iz budžeta”, smatraju oni.

U zaključcima Vlade, koje su tražili od Generalnog sekretarijata, se nalaze podaci o iznosima kredita koji su funkcioneri zaista morali da vrate, odnosno cijenama po kojima su državi platili stanove, i informacije o iznosima koji su im poklonjeni iz budžeta, a moralo bi se nalaziti i neko obrazloženje takvih odluka.

“Naime, poznato je da su neki funkcioneri vraćali samo manji dio iznosa dobijenog kredita, pa bi uzeli 50 000 eura, a državi vraćali samo 10 ili 15 000 eura. Poznato je i da su neki djeci poklanjali stanove koje su dobijali od države, a onda ponovo dobijali novac za nove stanove od države. Zato tražimo da Vlada konačno postupi po više sudskih presuda koje su donijete na osnovu tužbi MANS-a i objavi i podatke o funkcionerima koji su dobili stanove ili kredite u prethodnom periodu kako bi javnost konačno saznala ko je, koliko puta, pod kojim uslovima i iz kojih razloga, kao i na osnovu čije odluke, dobio novac iz budžeta građana Crne Gore”, zaključuju oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Građanin
Gost
Građanin

Zašto ne tražite da se objave informacije o tome kome se pare svake godine dodeljuju nepravedno određenim pojedincima po ministarstvima za rješavanje stambenih pitanja a da zaposleni nemaju pojma o tome jer određena privilegovana grupa svake godine te pare podijeli međusobno za te neke svoje zasluge?

Bnjj
Gost
Bnjj

Zamislite od 90ih do danas koliko je stanova podijeljeno kredita i auta pa čak je i Ranko Krivokapić 1997 dobio u Kotoru stan po bagatelnim cijenama ovo samo donošenje novog Ustava i narodna skupština promjena izbornog sistema, ukidanje delegatskog sistema može popraviti

Mrgud
Gost
Mrgud

Kod ovakvog naroda moze sve .cast izuzecima . .ko ima dosta vazda je gladan . . . .dok je ovaca . . . . .bit ce i novaca .. .

poštenje
Gost
poštenje

A ova Ćalovićka je baš poštena. Ima pravo o pošenju da priča isključivo samo onaj ko nema putera na glavi.

mojsilović
Gost
mojsilović

Ti si valjda pošteniji i tvoja famelja. Kako te nije sramota da ovako komentarišeš sendvičaru jer da si barem koji kredit od ovi uzeo razumio bih ali ovako? Nije te sram nije znam da nije. Nema takvima kao tebi pomoći vazda vam je drugi kriv nikad grešku ne vidite kod sebe. Trun u tuđem oku vam smeta pored balvana u… Više »

poštenje
Gost
poštenje

Alo, bre, nemoj da vrijeđaš. Otkud ti znaš ko sam I što sam, sram sve vas iz opozicije I nevladinog sektora treba da bude. Blatite državu, ne valja vam ništa. Taman se krene naprijed a vi nas vučete nazad. Puni ste para, radunović, branko radulović I kompanija, okle vam? Licemjeri jedni najobičniji.

Jorgo
Gost
Jorgo

“Taman se krene naprijed, a vi nas vucete nazad”? Sine, ti moras da znas da jedino moze onaj ko je na vlasti da vuce nazad jer on ima poluge moci. Svojim cinjenjem ili necinjenjem. Saglasan sam da opozicija ne valja ovakva kakva je sada, ali vlast jedino moze da vuce nazad.

Cigo sa Konika
Gost
Cigo sa Konika

Misliš da te nešto shvatio ‘..Vidiš da ispranog mozga.U mašinu evo 30 godina

Send this to a friend