Ekonomija potpredsjednik SDP Bojan Zeković

Vlada da utvrdi prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Zeković

Socijaldemokratska partija poziva Vladu da konačno utvrdi Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i dostavi Skupštini na razmatranje, saopštio je danas potpredsjednik SDP Bojan Zeković, dodajući da veliki broj građana trpi veliku štetu zbog nečijeg nerada i neodgovornosti.

“Ukoliko to Vlada ne učini u najkraćem roku poslanici Socijaldmokratske partije će predati Skupštini na razmatranje tekst zakona koji je usaglašan između socijalnih partnera i na koji je Socijalni savjet dao pozitivno mišljenje, u junu, prije skoro pola godine”, poručio je Zeković.

Ocijenio je da zbog krajnje nebrige nadležnih u Vladi veliki broj građana kojima je prestao radni odnos još ne prima penziju, čekajući usvajanje zakonskih izmjena koje im omogućava povoljnije uslove za ostvarivanje prava na penziju i izuzimanje četvrtine najlošijih nevezanih godina iz osnovice za utvrđivanje visine penzija.

“Uprkos dogovoru socijalnih partnera koji su tekst usaglasili prije godinu dana, Vlada još uvijek nije utvrdila predlog, čime se svjesno čini ogromna šteta stotinama građana Crne Gore. Ako se za odgovlačenje izmjena Zakona o radu i može naći neko opravdanje u čekanju ocjene Evropske komisije, za Izmjene i dopune Zakona o PIO opravdanje ne postoji, a veliki broj naših građana trpi veliku štetu zbog nečijeg nerada i neodgovornosti”, zaključio je Zeković.

Send this to a friend