Ekonomija

Vlada dala saglasnost da se IRF zaduži 30 miliona eura

Vlada je usvojila Informacija o predlogu sporazuma o kreditu između Razvojne Banke Savjeta Evrope i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore A.D.

Tim povodom, Vlada je prihvatila tekst Sporazuma  i dala saglasnost da se Investiciono-razvojni fond kreditno zaduži u iznosu od 30 miliona eura. Ova sredstva namijenjena su za podršku preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima putem kredita do 50.000 eura. U diskusiji je naglašeno da će se veći dio sredstava upotrijebiti za finansiranje korisnika iz ekonomski nerazvijenijih regiona, kao i za finansiranje ekonomski ugroženih grupa građana poput tehnoloških viškova iz procesa tranzicije, svršenim visokoškolcima, ženama u biznisu, početnicima u biznisu, kao i malim poljoprivrednim proizvođačima.

Vlada je  danas donijela Odluku o Planu privatizacije za 2018. godinu i usvojila Izvještaj o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte za 2017. godinu s Izvještajem o sprovođenju Plana za privatizacije za 2017. godinu. Usvojen je Izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu Ugovora o zakupu i izgradnji, koji se odnosi na “Luštica Development“ AD Tivat, Opština Tivat – projekat Luštica Bay za period 2016-2017. godina.

Usvojena je  Informaciju o aktivnostima na realizaciji ugovorne obaveze imenovanja nezavisnog revizora – “Kontrolora“, u skladu sa Ugovorom o zakupu kompleksa HTP “Ulcinjska rivijera”, koje je dan ranije razmotrio Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.

Vlada je danas usvojila Odluku o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za ovu fiskalnu godinu, kojom je ona ostala nepromijenjena.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je, nakon obavljenih pregovora sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, vrijednost koeficijenta za obračun osnovne zarade zaposlenih u javnom sektoru za ovu fiskalnu godinu ostala nepromijenjena i utvrđena u bruto iznosu od 90 eura.

Vlada je usvojila i izmjene Odluke o otpremnini zaposlenih u javnom sektoru, kako bi se precizirala zakonska rješenja i izbjegla različita tumačenja. Utvrđeno je da zaposlenom, prilikom odlaska u penziju, pripada otpremnina u visini od 14 obračunskih vrijednosti koeficijenta, koju utvrđuje Vlada.

Izmjene su usaglašene sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, odnosno Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata.

Vlada je usvojila Uredbu o informisanju potrošača o hrani, kojom se utvrđuju jasni zahtjevi za informacije o hrani. Time se, u skladu sa potrebama i različitim percepcijama potrošača, obezbjeđuje visok nivo zaštite njihovog zdravlja i interesa, pomoć pri izboru hrane i njeno bezbjedno korišćenje, uzimajući u obzir zdravstvene, ekonomske, socijalne i etičke okolnosti.

Nova Uredba će, kako je objašnjeno, doprinijeti nesmetanom funkcionisanju tržišta, slobodnom protoku i stavljanju na tržište proizvedene hrane, kao i prmociji kvalitetnih proizvoda.

Rekonstrukcija vodovodnog sistema Žabljaka

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekta rekonstrukcije vodovodnog sistema Opštine Žabljak i vodosnabdjevanja iz akumulacionog jezera i prihvatila aneks 1 sporazuma o donaciji.

Sporazumom o donaciji, koji je potpisan između Ministarstva održivog razvoja i turizma i slovenačkog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, za realizaciju projekta predviđeno je učešće iz kapitalnog bužeta od 1,4 miliona eura. Aneksom se predviđa povećanje budžetskih sredstava na iznos od 2,3 miliona eura.

“Projektom je planirano da ukupan iznos od 3,2 miliona eura bude utrošen za rekonstrukciju i izgradnju hidrotehničke infrastrukture, vodozahvata i akumulacije”, navodi se u saopštenju Službe za odnose s javnošću.

Napredak u razvoju kapaciteta Vojske CG

Vlada je usvojila Izvještaj o stanju u Vojsci Crne Gore za prošlu godinu, koji sadrži podatke o ostvarenom napredaku u razvoju kapaciteta i sposobnosti Vojske u sistemu odbrane.

U Izvještaju se navodi da je Vojska prošla kroz izazovni proces tranzicije, uz usvajanje NATO doktrina zbog dostizanja pune interoperabilnosti sa članicama Saveza, čime je dala pun doprinos punopravnom članstvu Crne Gore u NATO.

“Kvalitet, predan rad i posvećenost doveli su do afirmacije Vojske, na domaćem i međunarodnom planu. Prioriteti Vojske u prošloj godini bili su izgradnja operativnih sposobnosti, implementacija NATO standarda, kao i učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama”, kazali su iz Vlade.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravilnije
Gost
Pravilnije

Sve ode u Podgoricu, ili Podgoričanima, pa bi i naziv trebalo promjenit u IRFPG.

Stari
Gost
Stari

Slovacka citam nezaposlenih 7.5% GDP 3.3 %
kakobi bilo lijepo dasmo mi bar priblizno.

Send this to a friend