Ekonomija

Vlada predstavlja novi paket mjera za pomoć privredi

Vlada će na današnjoj sjednici koja će biti održana na Cetinju predložiti novi paket mjera za pomoć privredi vrijedan oko 163,4 miliona eura, a konferencija povodom predstavljanja paketa mjera podrške privredi i građanima za I kvartal 2021. godine biće održana sjutra u podne.

U ovom paketu, kako je ranije najavio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, neće biti mjere za IRF, već će njih Vlada naknadno predložiti u narednih mjesec dana.

Prvi segment je podrška ranjivim kategorijama stanovništva u iznosu od sedam miliona eura, i to u prvom kvartalu. Taj segment odnosi se na jednokratnu pomoć od 100 eura za osobe koje su krajem prošle godine bile upisane u registar nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

Za korisnike materijalnog obezbjeđenja opredjeljuje se jednokratna novčana nadoknada u iznosu od 50 eura po porodici sa jednim ili dva člana i 100 eura po porodici sa tri ili više članova.

Za sve penzionere koji primaju penzije u Crnoj Gori, a čija je vrijednost manja od iznosa minimalne zarade (222 eura) opredjeljuje se 50 eura jednokratne novčane pomoći.

Za korisnike prava na lične invalidnine preko Centara za socijalni rad opredjeljuje se 50 eura jednokratne novčane pomoći.

Drugi segment četvrtog paketa pomoći je podrška privredi, kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, smanjenje cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, skraćenje roka povraćaja PDV-a, ali i novouvedene mjere kao što su podrška novom zapošljavanju, jednokratna podrška privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju i povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 eura kao uslova za obaveznu PDV registraciju.

Za podršku privredi kroz subvencionisanje zarada u prvom kvartalu spremno je 22 miliona eura.

Takođe, ovim paketom je predviđeno i to da se svim zdravstvenim i prosvjetnim radnicima dodijele turistički vaučeri u vrijednosti do 200 eura, koje, posredstvom domaćih turističkih agencija, mogu iskoristiti do 1. juna 2021. godine.

Četvrti segment četvrtog paketa pomoći su dodatne mjere podrške za poljoprivredu i ribarstvo. Tu spada program intervencija na tržištu poljoprivrednih proizvoda, proizvoda ribarstva i akvakulture, što je u suštini nastavak mjere koja je pokrenuta u drugom paketu mjera. Radi se o davanju na nivou godine u iznosu od 1.724.000 eura.

Vlada planira i podršku kupovini domaćih proizvoda, ali tu nije naveden iznos podrške.

Vlada, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, pripremila je set predloga izmjena i dopuna zakona iz oblasti poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa na obavezno socijalno osiguranje, kojim će se snažno djelovati na podsticaj novog zapošljavanja u 2021. godini.

Poslodavac će biti oslobađen obaveze plaćanja poreza i doprinosa za zarade, maksimalno do iznosa prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini na sledeći način: „90 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2021. godini; 60 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2022. godini; 30 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2023. godini”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joanikije
Gost
Joanikije

Da sam na mjesto privrednika sve bi otvorio i ostavio “vladi” njihovu pomoc pa neka sebi uplate lijecenje ti genijalci!

Maca
Gost
Maca

Gospodo iz vlade nadamo se da cete razmotrit paket za prosvetare. Nemozemo svi iskoristit turisticke vaucere. Unaprijed hvala.😷😷

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

tuzno …pozajmljena milijarda da se prospe na kupovanje socijalnog mira da probaju da ostanu na vlasti sto duze ..laku noc crna goro do budjenja

Sulejman
Gost
Sulejman

A mi sto smo zatvorili sve zbog loseg poslovanja ..sta mi da radimo ???? Cekajuci pomoc propadosmo

Send this to a friend